Gátrobbantás: Árvíz pusztít Herszonban, mentik a lakosságot 

Hírek2023. jún. 8.MTI, Sz.A.

A Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése árvizet okozott több településen, így Herszonban is. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják.

Legalább három ember vesztette életét a Nova kahovka gát felrobbantása nyomán kialakult árvízben - írja napi háborús összefoglalójában a Guardian.

Ukrán források szerint több százezer lakos nem jut ivóvízhez, és ezreket kell evakuálni Herszon régióban. A gátszakadás a mezőgazdágban is hatalmas károkat okoz: 500 ezer hektár termőföldet érint, mert nem jutnak öntözéshez.

Volodimir Zelenszkij szerda esti videóüzenetében hangsúlyozta, hogy egyelőre felbecsülhetetlen a gátrobbantás környezeti és emberi kára, Herszon régióban a helyzet katasztrofális. Nem érkezik segítség a nemzetközi szervezetektől, nincs víz, és az emberek a házak tetején próbálnak túlélni - fogalmazott.

Herszon, 2023. június 7. A Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz Herszonban.

Herszon, 2023. június 7. A Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz Herszonban. MTI/AP/Roman Hrytsyna

A Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz Herszonban 2023. június 7-én. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják.

A Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz Herszonban 2023. június 7-én. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. MTI/AP/Felipe Dana

Víztározó a Dnyeper folyón