Kezd talpra állni a vendéglátó szektor - Alig maradtak el a 2019-es szinttől a tavalyi számok

Hírek2022. feb. 7.MTI

Kiemelkedő eredményekkel zárta a 2021-es évet a vendéglátás. Az online kasszák adatai alapján csaknem 26 százalékkal több bevétel realizálódott, mint egy évvel korábban, és kevesebb, mint 3 százalékkal marad el a 2019-es számoktól. Budapest szerepe az országos vendéglátásban kezd visszaállni a korábbi szintre, amely a nemzetközi forgalom élénkülésével várhatóan tovább erősödik - közölte hétfőn a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A NAV adatai szerint a vendéglátóhelyektől származó bevétel 2021. január-december között 1030,7 milliárd forint volt, ami 25,9 százalékkal több, mint 2020-ban (819 milliárd forint), és csak 2,6 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben (1058 milliárd forint). A vendéglátás adta az összes onlinekassza-bevétel 7,8 százalékát.

A bevételek 33,8 százaléka Budapesthez köthető, de kiemelkedő volt még Pest (9,7 százalék), Győr-Moson-Sopron (5,1 százalék) és Veszprém (4,6 százalék) megye, járási szinten pedig Budapesten kívül a Debreceni és a Szegedi járásban realizálódott a legnagyobb forgalom. Ami a fajlagos bevételeket illeti, a legsikeresebben működő egységek Budapesten és annak vonzáskörzetében találhatók (Budakeszi, Dunakeszi, Tatabánya).

A turisztikai térségeket tekintve Budapest környéke hozta a legkiugróbb eredményeket év elején, ami a nyár elmúltával is magas szinten maradt. A Balatonnál leginkább a nyári hónapokat jellemezte kiemelkedő teljesítmény, míg májushoz képest év végén a Sopron-Fertő, a Győr-Pannonhalma térségben, illetve Debrecen és térségében mérték a legnagyobb emelkedést - ismertette az MTÜ.

Budapest vendéglátásból származó bevétele tavaly 347 milliárd forintot tett ki, ami 2020-hoz viszonyítva 28,4 százalékos bővülés. Az adatokból az is kirajzolódik, hogy szeptember óta a havi eredmények szinte megegyeznek a 2019-es értékekkel.