Kiderült, mekkora nyugdíjemelés jön novemberben

Hírek2022. okt. 6.Növekedés.hu

A vártnál nagyobb, 4,5 százalékos nyugdíjemelés érkezik novemberben. Az emelés ráadásul visszamenőlegesen érvényes januártól, azaz az átlagnyugdíjasok több tízezer forint pluszjuttatásra számíthatnak a következő hónapban - írja a VG.hu.

Az emelés magasnak mondható, ugyanis nem kellett volna ekkorát emelnie a kormánynak a törvény szerint. Az ugyanis csak a január–augusztusi inflációt veszi figyelembe, amelynek alapján 1,8 százalékot kellett volna emelni novemberben. 

A 13,4 százalékos éves emelés azt jelenti, hogy aki tavaly decemberben 150 ezer forint nyugdíjat kapott, annak novembertől már 170 100 forint lesz a nyugdíja.

Ez a júniusi emeléshez képest több mint 6400 forinttal magasabb érték, amelyet visszamenőlegesen 11 hónapra megkap egy összegben az arra jogosult, vagyis novemberben a postás a 170 ezer forintos emelt nyugdíj mellé még egy összegben több mint 71 ezer forint nyugdíj-kiegészítést is hoz az időseknek. 

Ehhez pedig még hozzájön a tízezer forintra tehető nyugdíjprémium is, bár ennek számítása még függ a gazdaság alakulásától, hiszen a GDP-növekedéshez van kötve. 

A nyugdíjemelés a költségvetésnek nagyjából 180 milliárd forintjába kerül, míg a nyugdíjprémium 25 milliárd forintot tesz ki, azaz összesen 205 milliárd forinttal többet kap novemberben a 2,5 millió érintett - olvasható a lapban.

A jegybank legutóbbi inflációs jelentése szerint a hazai infláció az őszi hónapokban tovább emelkedik, így összességében az idei évben átlagosan 13,5-14,5 százalék között alakulhat.

A drágulás üteme a jövő év első felében lassan, majd az év közepétől jelentősebben csökken. Az MNB várakozásai szerint a fogyasztóiár-index jövőre a
11,5–14,0 százalék, 2024-től pedig 2,5–4 százalékra mérséklődhet.