Kim Dzsong Un elismerte: Tombol a járvány Észak-Koreában

Hírek2022. máj. 14.Sz.A.

Több mint félmillió megbetegedést regisztráltak április óta Észak-Koreában - jelentette be ma az állami televízió. Kim Dzsong Un szerint is "tragikus" a helyzet. Az ország korábban visszautasította az Astra Zeneca és a kínai oltásokat, teszt alig áll rendelkezésre, az egészségügyi rendszer óriási nehézségekkel küzd.

Az állami média szerint maga Kim Dzsong Un ismerte be, hogy a járványhelyzet tragikus, és egy szombati rendkívüli ülésen közös védekezésre szólított fel.

Észak-Koreában mindössze pár nappal ezelőtt jelentették be hivatalosan az első hivatalos Covid fertőzést, bár szakértők szerint már jó ideje elkezdődött a járvány. Sokáig a határok teljes lezárását tartották megfelelőnek a járvány elleni védekezés legjobb módszerének.

A 25 milliós lakosságú országban a járványnak súlyos következményei lehetnek, mert nem áll rendelkezésre oltóanyag, és az egészségügyi rendszer is fejletlen - írja a BBC.

Az elmúlt hetekben félmillió olyan esetet jelentettek, amelyek magas lázzal jártak, de az országban alig van koronavírus teszt.

Az állami televízió szerint Kim Dzsong Un úgy véli, az utóbbi napokban tapasztalt új fertőzések száma arra utal, hogy "az ország alapítása óta a legnagyobb mértékű járvány zajlik".

A vezető az orvosokat és az államapparátust hibáztatta a kialakult helyzetért, egyben azt javasolta, hogy a kínaihoz hasonló védekezési módszert kellett volna alkalmazni a járvány terjedése ellen.
A BBC emlékeztet arra, hogy Észak-Korea vezetése két évig ragaszkodott ahhoz, hogy náluk egyetlen fertőzéses esetet sem találtak, és a vírus behurcolása ellen elegendő lesz a határok 2020 eleji lezárása.
 
Eközben a szomszédos Dél-Koreában és Kínában is jelen van a vírus már több mint két éve.
Korábban visszautasították az Astra Zeneca által felkínált oltóanyagot és a kínai vakcinákat is.
Most a nagyobb városokban lezárásokat rendeltek el, a gyülekezéseket korlátozzák, és maximális óvintézkedéseket vezettek be, hogy elkerüljék a gyors terjedést.
 
Kim Dzsong Un csütörtökön az állami televízióban tartott beszédet, ekkor már maszkot viselt.
Dél-Korea két nappal ezelőtt felajánlott humanitárius segítséget az északi szomszédjának, erre azonban még nem kaptak választ.
 
Phenjan az utóbbi időben leginkább az újabb rakétakísérleteivel hívta fel magára a figyelmet.