Kooperatív Doktori Program: ősztől közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

Hírek2021. jún. 17.Növekedés.hu

A most véget érő tanévben meghirdetett Kooperatív Doktori Program 4,9 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik. Már júliustól lehet pályázni a havi 400 ezer forintos ösztöndíjra – jelentette be Schanda Tamás.

Az első alkalommal a most véget érő tanévben meghirdetett Kooperatív Doktori Program 4,9 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik. Schanda Tamás, az ITM államtitkára hangsúlyozta, már júliustól lehet pályázni a havi 400 ezer forintos ösztöndíjra.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette:

a kormány célja, hogy a hazai kutatói utánpótlás és minőségi szakemberképzés biztosításával is növelje a magyar gazdaság versenyképességét.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett Kooperatív Doktori Program (KDP) speciális ösztöndíjprogramként az ipari és szolgáltatói szektorok igényeihez igazodva, célzottan támogatja a tehetséges magyar fiatalok pályakezdését, a gyakorlattal rendelkező szenior szakemberek tudományos életútjának megalapozását.

Különösen fontos, hogy az egyetemisták és a szakmailag elkötelezett munkavállalók megszerzett tudásukat minél nagyobb számban a gyakorlatban is hasznosítsák a partnercégeknél végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeikben.

A Kooperatív Doktori Programban részt vevő doktori hallgatók választott témájukat vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel.

A program a következő tanévben legfeljebb 100 nyertes hallgató tanulmányait és kutatásait segítheti a havi 400 ezer forintos ösztöndíjjal. Az ösztöndíjat elnyert doktorandusz után jelentős mértékű támogatásban részesül az őt befogadó és segítő doktori iskola, a témavezető és a vállalati szakértő is.

A támogatást azok a doktori hallgatói jogviszonyban álló hallgatók kérhetik, akik a pályázat benyújtásáig még nem teljesítették a komplex vizsgát, vagy akik a 2021/2022-es tanévben kezdik meg doktori tanulmányaikat.

A KDP ösztöndíjas jogviszony időszaka alatt az igénylőknek az általuk választott partnerszervezetnél munkavégzésre irányuló jogviszonnyal kell rendelkezniük, amelyért díjazásra jogosultak.

A miniszterhelyettes kiemelte:

A Magyarországon elért tudományos eredmények nemzetközi mércével mérve is jók, de gyakorlati hasznosulásuk a társadalomban és a gazdaságban további támogatást igényel.

A Kooperatív Doktori Program éppen ezt szolgálja, hiszen a fiatal kutatóknak biztosít új lehetőséget a kiugrásra, a célzott karrierépítésre a kutatás-fejlesztés és az innováció világában.

A programra való jelentkezés várhatóan 2021. július 12-én kezdődik, és 2021. augusztus 31-én zárul. A részletes pályázati felhívás az NKFIH oldalán keresztül érhető el.