Közép-európai dominanciára tör a magyar Szállás.hu

Hírek2019. júl. 20.Növekedés.hu

A legnagyobb online szállásfoglaló portál, a magyar Szallas.hu megvásárolta az azonos tevékenységet folytató csehországi Hotel.cz csoportot - olvasható az intellinews.com hírportálon.

A magyar turizmus virágzik és az ágazat évről évre rekordokat dönt. A vendégéjszakák száma tavaly meghaladta a 30 milliót, amely egyenlő arányban oszlik meg a hazai és a külföldi vendégek között. 

A hazai vendégforgalom felfutását a vásárlóerő növekedése, szállodafejlesztések és a SZÉP kártyák széleskörű felhasználása táplálja. Kedvező hatású, hogy a vendéglátásra és szállodai szolgáltatásokra használható kártya adóterhelése változatlan maradt, miközben a  Parlament a további fizetéskiegészítő juttatások adóját január 1.-i hatállyal megemelte.

A magyar kormány bejelentette, hogy a turisztikai ágazat GDP-hez való hozzájárulásának súlyát a jelenlegi 10-ről 16 százalékra kívánja emelni. 

A Szallas.hu jelenleg hat országban kínálja szolgáltatásait: Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában.

A vállalat bevétele 2018-ban 23 százalékkal nőtt és elérte a 4,2 milliárd forintot.

Ennek fele külföldi leányvállalataitól származik. A Hotel.cz csoport megvásárlása a magyar vállalkozás növekedési stratégiáját megvalósító legújabb, ötödik külföldi akvizíció. 

A cseh vállalat tavaly hasonló mértékben bővült, eladásai az elmúlt években 20-25 százalékkal emelkedtek. A tavalyi évben 2,8 milliárd forintnak megfelelő forgalmat ért el. Kínálatában mintegy 6 000 csehországi és szlovákiai szálláshely szerepel, amelyeket a Szallas.hu lengyelországi, horvátországi és magyarországi ajánlatai egészítenek ki. 

A Szallas.hu tulajdonosa a PortfoLion Regionális Magántőke Alap, amely az OTP Bank és az Eximbank közös vállalkozása. A cél, hogy az online szállásfoglaló cég 2021-re Közép-Európa legnagyobb ilyen vállalatává fejlődjön. 

A magyar vállalat bejelentette, hogy az idei év növekedésének forrásait a PortfoLion tőke-injekciója, bankhitel és részvénycsere-programok fedezik.