Küszködik a német ipar, a visszaesés nagyobb a vártnál

Hírek2022. okt. 7.MTI

Augusztusban a várnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.

Az előző havihoz képest augusztusban szezonális és naptári kiigazítással 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a várt 0,5 százalékos csökkenés helyet, a havi bázison változatlan júliusi termelés után. A júliusi adatot a Destatis felülvizsgálat után 0,3 százalékos csökkenésről módosította változatlanra.

Az egy évvel korábbihoz képest naptári kiigazítással 2,1 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban.

A német ipari termelés a feldolgozóipar, a bányák és közüzemi szolgáltatók inflációval kiigazított termelési értékének változását méri.

A feldolgozóipari termelés (az energiaipar és az építőipar nélkül) augusztusban 0,1 százalékkal csökkent júliushoz képest szezonális és naptári kiigazítással. A feldolgozóiparon belül a fogyasztási cikkek termelése 1,8 százalékkal, a beruházási javaké pedig 1,2 százalékkal nőtt. A félkész termékek termelése 2,4 százalékkal csökkent.

Az energiatermelés augusztusban 6,1 százalékkal, az építőipari termelés pedig 2,1 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál.Az energiaigényes iparágakban a termelés augusztusban 2,1 százalékkal csökkent júliushoz képest, ami sokkal meredekebb visszaesés, mint a feldolgozóiparban és az iparban összességében.

A termelésre továbbra is hatással van az elsődleges termékek nagyfokú hiánya. Az ifo gazdaságkutató intézet szerint augusztusban megkérdezett ipari vállalatok 62,0 százaléka mondta azt, hogy szűk szállítási keresztmetszet miatt nehézséget okoz számukra a köztes termékek és nyersanyagok beszerzése.