Lengyel külügy: A határok lezárása, valamint váratlan helyzet kialakulása esetén a kimenekítés nehézségekbe ütközhet

Hírek2022. okt. 10.MTI - Lucie Szymanowska, Varsó

Tekintettel a regionális feszültség növekedésére a varsói külügyi tárca azt tanácsolta hétfőn a lengyel állampolgároknak, hogy ne utazzanak Fehéroroszországba, az ott tartózkodók pedig térjenek haza.

A fehérorországi utazásokra vonatkozó figyelmeztetést "a feszültség fokozódásával, a térségben észlelhető háborús tevékenységgel, valamint lengyelek letartóztatásának ismétlődő eseteivel" indokolták a varsói külügyminisztérium Twitter-oldalán. "A helyzet súlyosbodása, a határok lezárása, valamint váratlan helyzet kialakulása esetén a kimenekítés nehézségekbe ütközhet" - áll a bejegyzésben.

A külügyminisztérium külföldi utazási információit tartalmazó kormányzati honlapon hétfőn Fehéroroszországgal kapcsolatban azt közölték: az ott tartózkodó lengyel állampolgároknak azt tanácsolják, hogy elérhető kereskedelmi vagy magán közlekedési eszközökkel hagyják el az ország területét.Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn elmondta: a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös orosz-fehérorosz regionális katonai alakulatot hozott létre a nyugati határon tapasztalható "feszültség" növekedése miatt. Nem pontosította az alakulat elhelyezkedését, sem nagyságát.

Lukasenka azzal vádolta Lengyelországot, Litvániát és Ukrajnát, hogy "terrorista támadásokat és felkelés kirobbantását" tervezik Fehéroroszországban. A fehérorosz elnök azután szólalt meg, hogy Oroszország hétfőn rakétacsapásokat mért több ukrajnai városra.

Lukasenka kijelentései kapcsán a PAP lengyel hírügynökség idézte Peter Stanót, az Európai Bizottság külügyi szóvivőjét, aki hétfőn arra szólította fel a minszki vezetést, hogy ne ne engedje Fehéroroszország területét Ukrajnával szembeni légicsapások és dróntámadások indítására felhasználni.

Az orosz erők február 24-én Fehéroroszország területéről is benyomultak Ukrajna északi részébe.