Lengyel piacra lépéssel bővül a MET csoport megújulóenergia-portfóliója

Hírek2022. aug. 29.MTI

Tovább bővíti zöld portfólióját a MET csoport és belép a lengyel piacra is; a svájci központú energiavállalat 100 százalékos részesedést szerzett egy zöldmezős naperőműprojektben a német határhoz közeli Nyugat-Lengyelországban.

A MET hétfői tájékoztatása szerint a megújuló projekteket fejlesztő TOREN Spółka Akcyjna lengyel céggel augusztus 26-án írták alá a részvényadásvételi szerződést. A fotovoltaikus projekt várhatóan 2023-ban lesz építésre kész állapotban.

A MET csoport megújulókért felelős vezérigazgatója a közleményben jelezte: a vállalatnak már vannak nap- és szélparkprojektjei Magyarországon, Bulgáriában, Olaszországban, Spanyolországban és most már Lengyelországban is. Vizsgálják a lehetőségeket Romániában, Horvátországban és Németországban is, ahol egyre kedvezőbb a beruházási környezet a megújuló energiatermelést érintő projektekhez, illetve érdemi befektetési lehetőségek adódnak.

A MET projektportfóliója támogatási rendszerrel ösztönzött és piaci alapú áramvásárlási szerződésekre egyaránt épít. Céljaik közé tartozik építésre kész állapotban lévő eszközök vásárlása, saját, zöldmezős beruházások fejlesztése és már működő eszközök akvirálása is - ismertette Christian Hürlimann.

A svájci központú MET csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök kivitelezésére és működtetésére is. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív.

A tájékoztatás szerint a MET csoport 80 százaléka a munkatársak tulajdonában van, 20 százalékos a részesedése a szingapúri Keppel Infrastructure-nek, a szingapúri tőzsdén jegyzett Keppel Corporation 100 százalékos tulajdonú leányvállalatának.A cégcsoport konszolidált árbevétele 18,1 milliárd euró volt 2021-ben, az előző évi 11,2 milliárd euró után.

A kereskedett gázmennyiség 55 milliárd köbméter, a kereskedett árammennyiség több mint 50 terawattóra (TWh) volt tavaly.