Megrohamozták a bárok teraszait Olaszországban a korlátozások oldásának első napján

Hírek2021. feb. 1.MTI

Olaszországban megteltek a bárok, a presszók és az éttermek teraszai hétfőn a három hónapja tartó szigorú korlátozások oldásának első napján, és hosszú sorok álltak az újraindulást ünneplő múzeumok bejáratainál is. A vendéglátás és a kultúra további enyhítést követel.

Majdnem 48 millió olasz érint a korlátozások február elsejétől bevezetett oldása. A napsütés is segítette az újranyitás első napján a római bárok, kávéházak és éttermek üzemeltetőit, mivel a jó időben azonnal megteltek a szabadtéri teraszok, egyenlőre ugyan kizárólag helyiekkel.

"Teljesen más a pultnál beszélgetve, vagy ülve fogyasztani a csésze kávét, mint ahogyan eddig tettük, műanyag pohárban az utcán állva"

- mondta a Santa Maria Maggiore-bazilika melletti presszó vendége az MTI-nek.

A belváros éttermesei szerint azonban turisták nélkül nem érdemes kinyitni, ezt bizonyítja, hogy a Navona-téren sorakozó asztalok továbbra is üresek maradtak. "Nem felhúzott rolót, hanem vendéget akarunk" - hangoztatták bejelentve, hogy csatlakoznak a következő napokra meghirdetett adósztrájkhoz.

Húsz tartományból tizenötben nyitottak újra a vendéglátó egységek. A nyitás reggel öttől este hat óráig engedélyezett, utána este tízig elvitelre dolgozhatnak.

Majdnem 300 ezer bár, kávéház, étterem nyitott meg ismét, ami az ágazatban dolgozó üzlethelységek 81 százalékának felel meg. A legtöbb, 51 ezer, Lombardia tartományban lépett munkába, Lazióban 33 ezer bár és étterem működik ismét.

Milánóban azonban több vendéglő zárva maradt hangoztatva, hogy forgalmuk hatvanöt százalékát este termelik, a napközbeni nyitvatartási nem segít rajtuk. Velencében zárva maradtak a történelmi kávéházak, közöttük a Florian is, amely inkább megvárja a turisták érkezését.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszországi vendéglátás forgalma tavaly 48 százalékkal esett vissza, ami közel 41 milliárd euró elveszítését jelenti. A kereskedelmi központok eladása 30 százalékkal esett vissza.

A vendéglátásban és kereskedelemben dolgozók több mint 3 százaléka veszítette el munkáját, de az elbocsátások már lassan egy éve be vannak fagyasztva.

A múzeumok jelenleg hétfőtől péntekig tarthatnak nyitva.

A Vatikáni Múzeum 88 nap után nyitott újra, ennél hosszabb ideig csak a második világháborúban tartott zárva. Hasonlóan a Colosseum és a Forum Romanum is látogatható: kötelezőnek számít az előzetes helyfoglalás, a szájmaszk és a biztonsági távolság betartása. Alfonsina Russo a Colosseumot és a Forum Romanumot fedő régészeti park vezetője a hétvégi nyitást sürgette hangsúlyozva, hogy jelenleg majdnem kizárólag rómaiakat várnak, és ők hétközben nem tudtak a Colosseumba látogatni.

Torinóban az egyiptomi múzeum előtt hosszú sor kígyózott a szombaton regisztrált látogatókkal: a korábban napi 12 ezer látogatót számoló múzeum az első nap 1200 személyt fogadott, minden látogató között két méteres távolság biztosításával. Az újranyitás ünnepnap volt, ezért ingyenes volt a belépés. A firenzei Uffizi-képtár már egy hete nyitva tart, mivel Toszkána korábban oldhatta a szigorításokat: az első héten 7300 látogatót számoltak az Uffiziben, amely 2019-t több mint négy millió látogatóval zárta.

Az olaszországi múzeumok az első járványhullám során, március és június között zárva tartottak. A nyári nyitást novembertől követte az újabb zárás.

Az egészségügyi miniszter óvatosságra intett hangsúlyozva, hogy az enyhítés nem azt jelenti, hogy "mindenki azt csinál, amit akar". Kéthetente, a járványadatok alakulása szerint szigoríthatnak ismét, vagy oldhatják tovább az intézkedéseket.