Milyen értékek mentén neveljük gyermekeinket? - Elindult a jelentkezés az MCC Budapest Summit nemzetközi konferenciára

Hírek2022. jan. 17.Növekedés.hu

Már lehet jelentkezni a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nagyszabású nemzetközi konferenciájára, az MCC Budapest Summitra, amely már 2019 óta biztosítja az érdeklődők számára, hogy találkozhassanak a világ legismertebb szaktekintélyeivel, gondolkodóival, döntéshozóival. Az idei kétnapos rendezvény előadói egy mindenki számára kulcsfontosságú kérdéskört járnak körül, azaz: milyen értékek mentén neveljük gyermekeinket?

Gond az, ha egyazon ideológiát valló emberek irányítják a tudástermelés motorjait

– nyilatkozta tavaly szeptemberben Peter Boghossian amerikai filozófus és pedagógus a Mandinernek adott interjújában. Több tucat kutató, szakember, professzor, könyvszerző, szerkesztő és vezető mellett ő is részt vesz az MCC Budapest Summit idei konferenciáján, amelyet február 16-17-én tartanak a tehetséggondozó intézmény budapesti központjában.

Ugyanakkor nemcsak Peter Boghossian, hanem számos más szakember is felismerte, hogy gyermekeink oktatása, nevelése, különösen a tanítás során közvetített értékek, adott esetben ideológiák mennyire meghatározóak tudnak lenni az egyén szocializációja és a társadalomban tetten érhető változások során is. Ez a diskurzus mára könyvek, szakmai folyóiratok, a sajtó, a politikai viták, és a mindennapi beszélgetések központi témája is lett az egész világon.

A Mathias Corvinus Collegium, mint a Kárpát-medence legjelentősebb, immár 4100 magyar diák képzését megvalósító tehetséggondozó intézménye a konferenciával nyilvános szakmai fórumot kíván biztosítani a téma megvitatására. Az MCC, mivel a legmagasabb szinten foglalkozik a tehetséges fiatalok oktatásával, kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy hazai szakértők mellett a téma legismertebb külföldi kutatói is kifejtsék álláspontjukat.

A panelbeszélgetésekből, előadásokból álló, könyvbemutatókkal és vitafórumokkal színesített konferencia és az egész hetet kitöltő kísérő rendezvények fókusza tehát az oktatás szerepe a fiatalok öntudatának, gondolkodásának és identitásának formálásában.

Olyan égető kérdésekre keressük a választ, hogy mit és miért tanítunk gyermekeinknek a jogokról, felelősségről, embertársainkról, a nemi szerepekről és a kritikus gondolkodásról, illetve, hogy ezeknek milyen következményei lehetnek.

A rendezvény a többi között foglalkozik majd azzal is, hogy milyen hatásai lehetnek társadalmi csoportok pozitív diszkriminációjának és milyen következményekkel járhat történelemkönyveink, irodalmi műveink, filmjeink felülvizsgálata? Szükséges-e a médiaszabályozás (sajtó, filmek, sorozatok), illetve miként kezeljük az írásokba és alkotásokba szőtt ideológiai üzeneteket, ha a gyermekek a célcsoportok? 

A panelbeszélgetéseken téma lesz az is, hogy miért fontos az oktatásban a kritikus gondolkodás megismertetése, miként kezeljük a nevelés során a társadalmi nemet, a gendert és az etnikai, emberi különbségeket érintő kérdéseket. Válaszokat keresünk arra is, hogy a tanulás és oktatás miként formálja a nemzeti identitást, és miért kérdőjelezik meg oly sokan ennek fontosságát? 

A hagyományokhoz híven a 2022-es MCC Budapest Summit rendezvényen is nemzetközileg ismert és elismert szaktekintélyekkel találkozhatnak az érdeklődők. Itt lesz a többi között Katy Faust író, a Gyermekjogokért Szervezet alapítója; Joshua Katz filológus, nyelvészprofesszor (Princeton); Alka Seghal Cuthbert pedagógus, író, akadémikus (Cambridge); Bjørn Lomborg bestselling író, a Dán Környezetvédelmi Értékelő Intézet igazgatója és Heather MacDonald, a New York Times bestseller írója, a Manhattan Institute kutatója. De találkozhatnak az érdeklődők Joshua Hammere-el, a New York-i Newsweek hírmagazin szerkesztőjével, az Edmund Burke Alapítvány kutatójával, James Orr egyetemi adjunktussal (Cambridge), az etika és a vallásfilozófia szakértőjével, Aaron Rhodes-al, az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetsége korábbi igazgatójával, a Forum az Európai Vallásszabadságért elnökével, Bonnie Snyder-el, a Foundation for Individual Rights igazgatójával és Frank Füredi szociológussal, egyetemi professzorral (UCL), közéleti kommentátorral is.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt és a sajtó képviselőit rendezvényünkre. Regisztrálni a Budapest Summit hivatalos weboldalán lehet.