Mindenki elsőre leérettségizett a hátrányos helyzetű térségben: itt a recept!

Hírek2020. jún. 21.Növekedés.hu

Valamennyi diák sikeres érettségi vizsgát tett az Út az érettségihez oktatási program keretén belül a tiszaroffi mikrorégióban. A hátrányos helyzetű térség diákjainak sikere mögött – mindannyian első próbálkozásra tettek sikeres vizsgát -  a komplex oktatási program áll.

A modellprogram a mikrorégió túlnyomórészt roma lakta falvaiban, Tiszabőn,Tiszagyendán, Tiszaroffon, Kőteleken és Tiszaburán tanulók számára kínál lehetőséget: a kemény tanulásért, a jó iskolai érdemjegyekért és a különórákon való részvételért cserébe a diákok ösztöndíjat kapnak.

A képzésre a helyi pedagógusok javaslatai alapján is be lehet bekerülni, ám a csatlakozás előtt mindenkinek felmérik a tudását. A programot a Magyar Nemzeti Bank támogatja hat éve, pont azóta, hogy a jegybank a Jász-Nagykun- Szolnok megyei Tiszaroffon létrehozta saját képzési és szabadidős központját.

A mostani eredményeket azonban az ösztöndíj csak részben magyarázza. Az anyagi támogatás mellé ugyanis a diákok munkáját folyamatos szaktanári figyelem kíséri.

A tanulóknak minden héten külön tanórákon kell részt venniük: itt az oktatás fókuszában az alapvető pénzügyi és gazdasági ismeretek állnak, de sok más téma mellett azt is elsajátíthatják, hogyan kell egy állásinterjún viselkedni.

Emellett valamennyi diák személyre szabottan kap tanácsokat a programot vezető tanároktól attól függően, hogy a tanuló milyen irányban szeretne továbbtanulni vagy munkába állni az érettségit követően.

Az Út az érettségihez program a rendszeres oktatás és nevelés mellett kulturális programokat kínál tanulóinak, és minden nyári programban oktatással egybekötött balatoni táborozás is szerepel. A táborokban a hangsúly a nevelésen mellett a kikapcsolódáson van, de minden napra jut egy tanóra is.

Itt a diákok a Pénziránytű Alapítvány tankönyveiből tanulják a mindennapi élethez szükséges pénzügyi és gazdasági alapfogalmakat.

A példakép-állítás szintén fontos, ha nem a legfontosabb eleme a programnak. A most sikeresen leérettségizett diákok az elmúlt években számos példaképpel ismerkedtek meg személyesen.

A program vendége volt többek között roma származású rákkutató, rendőr és katona, de a művészetek képviselői sem maradtak ki a repertoárból. A diákok közül többen érdeklődtek a gyógyszeripar iránt, ezt pedig örömmel fogadta a közeli Béres Gyógyszergyár, amely bemutatta részükre a szolnoki termelését.

Laptop és hozzá tartozó előfizetés – ez szintén lényeges eleme az oktatási programnak, a hátrányos helyzetű térségre ez különösen érvényes.

A programhoz szükséges helyszínt, helyi ismeretet és szakmai tudást a Máltai Szeretszolgálat nyújtja, mely tiszabőn és tiszaburán rendelkezik iskolával, így adott volt, hogy az eredményekért a Magyar Nemzeti Bank velük fogott össze.

A program hatékonyságának következő visszamérése július végén lesz: ekkor derül ki, hogy az egyetemekre és főiskolára jelentkező diákok közül hányat vettek fel felsőoktatási intézménybe.