Mit csináljunk a megtakarításainkkal váratlan helyzetekben?

Hírek2020. ápr. 27.Növekedés.hu

Váratlan helyzetekben felértékelődik a pénzügyi tartalékok szerepe. Az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatása szerint a fizetési számlával rendelkező ügyfelek több mint harmada kimondottan a nem várt eseményekre takarékoskodik. Az ilyen jellegű kiadások kezelésére számos megoldás létezik, de a legfontosabb az, hogy mindenki körültekintően válassza ki a számára megfelelőt. Az OTP Bank megtakarítási szakértői összeállították a legfontosabb tanácsokat a rendkívüli helyzetre.

A kutatásban (amely 1500 fő személyes megkérdezésével készült), az OTP Bank által megkérdezett banki ügyfelek több mint fele (56 százaléka) egyáltalán nem tartalékol váratlan helyzetekre. A felmérés eredménye ezzel szemben azt is megmutatta, hogy a kimondottan nem várt eseményekre takarékoskodó válaszadók több mint harmada felkészült a nehéz helyzetekre és akár félmillió forintos kiadást is tudna finanszírozni, míg a nem takarékoskodóknál ez az arány nem éri el a 20 százalékot.

Stratégiák váratlan helyzetre

Azok többségének is van terve, akik nem a tartalékiakhoz nyúlnának, vagy nincs is tartalékuk szükség esetére (döntően betegség, baleset, haláleset, munkahely elvesztése) – világít rá az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatása. Kicsivel több mint harmaduk inkább több munkát, túlórázást, másodállást vállalna, minden ötödik válaszadó hitelt venne fel, míg néhányan a családtól vagy ismerősöktől kérnének segítséget. Vagyis a többségnek van valamilyen konkrét elképzelése arról, hogy min változtatna, kihez fordulna, ha váratlan kiadással kellene szembenéznie.

Pénzügyi tűzoltás

Az OTP Bank szakértői azt javasolják, hogy mindenki alaposan vizsgálja meg, mekkora a baj, és mire van szükség a hatékony megoldáshoz.

„A pánik a legrosszabb pénzügyi tanácsadó. Első körben ezért mindenképpen el kell kerülni az elhamarkodott pénzügyi döntéseket, és a rövid távú előnyökért nem érdemes hosszabb távon komolyabb, a korábbi szokásainktól eltérő kockázatot vállalni. Ehelyett érdemes tájékozódni a pénzügyi lehetőségekről, mert lehet, hogy jobban járunk, ha például átmenetileg szüneteltetjük a befizetéseket, mintha felbontanánk a hosszú távú megtakarításunkat, ezzel elesve a hozamoktól”

- javasolja Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

 Az OTP Bank tanácsai a megtakarításokkal rendelkezők részére 

  1. Ha a likvid megtakarításaink nem elegendők a jelenlegi helyzetben, mérlegeljük, hogy a megtakarított, lekötött pénzünkhöz hogyan tudunk nyúlni a legkisebb veszteséggel.
  2. Próbáljuk elkerülni a 4-5 évre szóló, hosszú távú befektetéseink feltörését, mert így elesünk a hozamoktól és akár egyéb pénzügyileg kedvezőtlen hatás is érhet.
  3. A nyugdíjas évekre befektetett vagy félretett pénzhez csak végső esetben nyúljunk, hiszen például a NYESZ feltörésekor elesünk az adókedvezménytől és még vissza is kell fizetnünk az állami támogatásból.
  4. Megfontolandó az is, hogy a most rosszabbul teljesítő befektetéseket érdemes-e eladni, azaz realizálni a veszteséget vagy kivárni, amikor újra jól teljesítenek majd.
  5. Kövessük figyelemmel a befektetéseink alakulását online, így mindig elegendő információnk lesz dönteni.

Megtakarítások kezelése otthonról

A koronavírus-járvány okozta helyzetben az OTP Bank szakértői az online megoldások igénybevételét javasolják a megtakarítással rendelkezők számára is. Internetbankon keresztül, vagy a SmartBróker mobilalkalmazásban biztonságosan és kényelmesen követhetők és kezelhetők a lekötések, befektetések.