NMHH: Megdöbbentőek az adatok az óvodások médiafogyasztásában

Hírek2023. márc. 22.MTI

A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2022 őszén készült elemzésből.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága által szerdai közleményben hangsúlyozták, hogy a gyerekek médiafogyasztása - és ezen belül a tévénézés - fontos szerepet tölt be a jövő generációjának formálásában.

Azt írták, az elemzésből kiderül, hogy bár a tévé évről évre egyre kevesebb gyereket ért el egy átlagos napon,

a nézett idő mégsem csökkent.

Minden 18 év alatti korosztálynál megfigyelhető egyfajta specializálódás.

A kutatás szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont

naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a tévékészülék előtt.

Az NMHH megbízásából - a Nielsen Közönségmérés adatbázisa alapján - készült elemzés célja az volt, hogy részletesebben feltérképezze, a 2012 és 2021 közötti időszakban mikor, mennyi időt töltött a 18 év alatti korosztály tévénézéssel, és jellemzően egyedül vagy inkább társaságban ültek a képernyők előtt, és ilyenkor milyen műsorokat néztek.

Mint írták, általánosságban elmondható, hogy a 18 év alattiak lényegesen kevesebb időt töltenek a tévé képernyője előtt, mint a felnőtt korosztály.

Ez egyfelől az élethelyzetükből adódhat, másfelől pedig az általuk fogyasztható tévés tartalmak köre is korlátozottabb.

A gyerekek napi átlagos aránya a tévéközönségen belül 15-18 százalékkal csökkent az elmúlt 10 évben, aminek oka feltehetően

a médiafogyasztási szokásaik megváltozása, hiszen megjelent az okostévé, valamint a tévéhez csatlakoztatható digitális eszközök,

és maga az internet-hozzáférés is tovább terjedt.

Meglepő az az adat, hogy

este 10 órakor lényegében minden negyedik 4-7 éves gyerek még nézi a tévét, sőt még 23 órakor sem elhanyagolható a jelenlétük,

miközben ebben az idősávban már igen sok csatornán 16, illetve 18 éven felülieknek ajánlott műsorokat sugároznak.

A nézőszám a 8-12 évesek esetében 22 órakor is még 30 százalék volt,

23 órakor pedig a korcsoport tagjainak 14-16 százaléka ült még mindig a képernyők előtt.

A közleményben kitértek arra is, hogy a magányos tévénézésnél a rajzfilmek dominálnak.

2021-re a 4-7 éves gyerekek műsorfogyasztásának legnagyobb részét - közel a felét -

a rajzfilmek tették ki, a "magányos" tévénézésnél még inkább ez dominál.

A 2-3. helyen stabilan a sorozatok és a vígjátékok álltak. A 8-12 évesek körében az általános szórakoztató csatornák a fiatalabbakhoz képest nagyobb arányt képviseltek a tévénézési időből, illetve ennél a korosztálynál már megjelenik a sport iránti érdeklődés is.

Megjegyezték,

a 13-17 éves korosztály műsorfogyasztásának mintegy negyedét a sorozatokra fordította, de az animációk is egyre nagyobb arányt képviseltek.

Szintén népszerűek a különböző vígjátékok és szórakoztató műsorok (vetélkedő, reality) is, különösen a társas tévézésnél.

Összességében a műsorfogyasztás ebben a korosztályban már jóval sokszínűbb, vegyesebb, az egyes tematikák nagyobb figyelmet kaptak a kisebb gyerekekhez képest - írták a közleményben.