Nyíregyházán nyit képzési központot az MCC

Hírek2022. márc. 30.Növekedés.hu

Képzési helyet alakít ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Nyíregyházán. A már több mint 25 éve működő tehetséggondozó intézmény ingyenes képzései és közösségi programjai idén szeptemberben indulnak el - jelentette be Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a nyírségi nagyvárosban rendezett sajtótájékoztatón.

Az MCC eddig 14 magyarországi és összesen 23 kárpát-medencei helyszínen volt jelen, ez bővül most a nyíregyházi képzési központtal. Idén ősztől mintegy 100 általános- és középiskolás diák tanulhat a belvárosban található ingatlanban. Az MCC új vidéki központjában a képzések mellett heti rendszerességgel szerveznek majd nyilvános közéleti rendezvényeket – fogalmazott Orbán Balázs miniszterhelyettes.

Az MCC kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a tehetséggondozó intézmény tízéves kortól az egyetemi végzettség megszerzéséig, sőt még azon túl is nyújt ingyenes képzéseket a legtehetségesebb magyar fiatalok számára.

Elhangzott, hogy a Mathias Corvinus Collegium diákjainak egyéni és speciális képzési alkalmakat, külföldi ösztöndíjat és mentorálási lehetőségeket biztosít, a képzéseket pedig neves hazai és külföldi oktatók és szakértők tartják. Orbán Balázs szólt arról is, hogy az MCC a nyíregyházi belvárosban vásárolt ingatlanban kezdi meg működését.  

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szerint a nyíregyházi képzési központ létrehozásával a jövő generációját tudják segíteni a városban és a térségben. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta: tehetséggondozás és a fiatalokról való gondoskodás a város számára is kiemelt feladat, a településen működő mintegy hatvan közoktatási intézmény jó kapcsolatot alakíthat ki az MCC-vel.

A tehetséggondozó intézmény nyíregyházi képviseletét Vargáné Bosnyák Ildikó vezeti majd, aki korábban évtizedekig dolgozott a Nyíregyházi Egyetemen. A szakember elmondta: április közepétől indul el a felvételi időszak, ekkortól lehet jelentkezni a Fiatal Tehetség Programra és a Középiskolás Programra. Emellett rendszeresen szerveznek majd mindenki számára nyilvános közéleti beszélgetéseket, könyvbemutatókat, vitaesteket. 

Az MCC nyíregyházi, Kálvin tér 4-5. szám alatt található ingatlanjában hamarosan megkezdődnek a felújítási munkák, hogy szeptembertől már megújult környezetben várják a város és a környék fiatal tehetségeit, valamint a közéleti programok iránt érdeklődőket.

A Fiatal Tehetség Program ezzel már 23 központtal lesz jelen a Kárpát-medencében, a Középiskolás Program pedig 13 városban érhető el.

A Mathias Corvinus Collegium a tervek szerint a következő öt évben Kárpát-medence-szerte 35 magyarlakta településen teszi elérhetővé ingyenes programjait. Az intézmény ezt követően 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás, 1500 egyetemista és 500, egyéb programokban részt vevő fiatal számára nyújt majd fejlődési lehetőséget. Tehát néhány éven belül mintegy 10,000 hallgató vehet részt az MCC programjaiban.