Politikai szédelgés vagy valós lehetőség az EU keleti bővítése? - podcast

Hírek2022. jún. 25.Sz.A.

Az Unió átlagos gazdasági fejlettségi szintjének harmadát sem éri el Ukrajna, sem pedig Moldova, melyek tagjelölti státust kaptak a héten. A két országnak először az EU legszegényebb tagjábhoz, Bulgáriához kéne felzárkóznia. A tagjelöltség nem jelent ígéretet arra, hogy a jövőben bármikor is felvennék a két volt szovjet tagköztársaságot, a bejelentés inkább politikai nyilatkozat.

Az EU döntése Oroszország ukrajnai háborújához kapcsolódik, és egyértelműen politikai - ezt el is ismerte az uniós elnökséget vezető Franciaország elnöke, Emmanuel Macron.

Törökország példája is mutatja, hogy az uniós tagjelöltséghez és tagsághoz vezető utat évtizedekig el lehet húzni, a tagjelölti státushoz ugyanis először az úgynevezett koppenhágai kritériumokat kell teljesíteni. Ennek sarkalatos pontjai

  • a demokrácia,
  • a jogállamiság,
  • a kisebbségi jogok tiszteletben tartása,
  • a piacgazdaság és
  • az uniós jogharmonizáció.

Ukrajna és Moldova tagjelöltségét a napokban ugyan bejelentette az Európai Unió vezetése, ez azonban valóban nem több egy politikai nyilatkozatnál. Sem a két volt szovjet tagköztársaság geopolitikai helyzete, sem pedig gazdasági-társadalmi állapota nem ad alapot egy olyan reformfolyamatnak, amelynek a végén az uniós tagság állna.Az ukrán gazdaság teljesítménye az EU-ban a legalacsonyabbnak számító bolgár szint felére esik vissza idén, ha a vásárlóerő paritáson számolt GDP-t nézzük. Sőt, nem is egy főre jutóan lehet értékelni, hiszen a 44 milliós országból közel 6 millióan külföldre menekültek.

Moldova egy 2,7 milliós lakosságú, alapvetően agrár-ország, erős romániai függőséggel, az egy főre jutó GDP az uniós átlag harmadát sem éri el, még vásárlóerő paritáson nézve sem.

A tagjelöltségre ácsingózó Grúzia (Georgia) előtt pedig nemcsak gazdasági, de komoly politikai akadályok is állnak: rendezetlen a viszonya több szomszédjával, és nagyon erős az orosz energiafüggősége - többek között erről beszélt Szabó Anna, a növekedés.hu vezető szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.