Putyin megnézte a nukleáris ballisztikus rakéták és robotrepülők kilövési gyakorlatát - Az amerikaiak tudtak róla

Hírek2022. okt. 26.MTI

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán megtekintette az orosz stratégiai nukleáris erők gyakorlatát, melynek keretében ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek többszöri kilövését gyakorolták.

Szergej Sojgu védelmi miniszter azt jelentette Putyinnak, hogy a manővereken egy nagy erejű nukleáris csapást szimuláltak, válaszul egy Oroszország elleni feltételezett atomtámadásra. Putyin nemrég arra figyelmeztetett, hogy kész "minden rendelkezésre álló eszközt" bevetni Oroszország területének védelmében.A gyakorlaton egy Jarsz típusú orosz interkontinentális rakéta kísérleti kilövése szerepelt az észak-oroszországi Pleszeck indítóállásából, valamint egy Szinyeva ICBM típusú rakétáé egy orosz atom-tengeralattjáróról a Barents-tengeren. A gyakorlat részeként Tu-95-ös stratégiai bombázók is indítottak manőverező robotrepülőgépeket gyakorló célpontokra.

A Kreml nyilatkozata szerint a gyakorlaton minden feladatot teljesítettek, és az összes rakéta elérte a kitűzött célpontokat.

Ilyen légi, szárazföldi és tengeri hadgyakorlatokat évente tartanak Oroszországban a nukleáris erők képzésére és felkészültségük demonstrálására.

Oroszország előzetesen értesítette Washingtont a tervezett hadgyakorlatról a Biden-adminisztráció keddi közlése szerint. A Pentagon és az amerikai külügyminisztérium szerint így Oroszország eleget tett a legutóbbi amerikai-orosz fegyverzetellenőrzési megállapodás előírásainak.