Robotok szolgálják ki a koronavírusos betegeket egy vuhani kórteremben

Hírek2020. márc. 11.Növekedés.hu

Egy korábban kórháznak átalakított vuhani sportközpontban március 7-étől robotok vették át az ápolók munkáját. A gépek nemcsak a kétezer páciens étellel és itallal való ellátásáról gondoskodnak, de a kényszerkórterem takarítását is elvégzik.

Néhány robot emberre emlékeztető fejjel, karokkal és törzzsel rendelkezik, mások dobozszerűek, de mindkét fajta kerekeken gurulva közlekedik - számolt be a kísérletről a New Scientist. Mozgásuk teljesen önálló, de a személyzet kívülről felügyeli és ellenőrzi tevékenységüket.

A kísérletnek számító újdonság egy pekingi robottechnikai cég, a CloudMinds, a China Mobile nevű mobilszolgáltató, valamint a vuhani Wuchang Kórház közös projektje. A mobilszolgáltató megfelelő jelerősséget és kapacitást biztosít a robotok hatékony, információvesztés nélküli kapcsolatához.

A kórház, melynek igazgatója a múlt hónapban lett a vírus áldozata, a járvány kitörésének kezdete óta a kórokozó elleni harc frontvonalában küzd.

Eredetileg az ideiglenes osztályt emberi személyzettel kívánták feltölteni, de egy hét után a feladatokat átadták a robotoknak. A fejlesztő mérnökök a teljes területet feltérképezték és az összes, a kezeléshez szükséges információt feltöltötték a robotok által használt felhőszerverbe.

Kína legelső, csak robotokkal működtetett kórházi osztályában olyan, nem akut ellátásra szoruló betegek vannak, akik azonban folyamatos orvosi felügyeletre szorulnak. Amennyiben a tüneteik súlyosbodnának, egy emberi személyzet által működtetett osztályra helyezik át őket.

Ott tartózkodásuk alatt a betegek speciális érzékelőkkel ellátott karkötőket viselnek, melyek a páciensek pulzusát és lázát mérik. Az információk egy, a kórtermen kívül elhelyezett óriás kijelzőn jelennek meg, melyet az orvosok és az ápolók is nyomon követnek, de a robotok feladatainak kiosztását is a kijelző adatainak elemzése alapján végzik.

Így a személyzet sokkal gyorsabban kap információt a betegek állapotáról és a szükséges beavatkozásra is hamarább kerülhet sor. Az információk szerint az elszigeteltségben unatkozó betegek is kedvelik a robotokat.

Eközben Kínában tovább csökkent az új fertőzöttek száma, kedden mindössze 26 új esetet regisztráltak és 17-en haltak bele a fertőzésbe. Ettől függetlenül még mindig több mint 17 ezer aktív esetet tartanak nyilván és közülük majd 4800-an vannak súlyos állapotban, bár e két utóbbi kategória adatai is csökkenést mutatnak.