Szijjártó: a gyógyszeriparnak hatalmas szerepe van a magyar gazdaság dimenzióváltásában

Hírek2021. okt. 15.MTI

A magyar gazdaság dimenzióváltása nem lassult le, még fel is gyorsult a koronavírus-járvány alatt, amiben a gyógyszeriparnak hatalmas szerepe volt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca szerint pénteken Körmenden.

A közlemény szerint a tárcavezető az Egis Gyógyszergyár Zrt. körmendi üzemátadó ünnepségén kijelentette, hogy a magyar gazdaság úgy megerősödött az elmúlt 10-11 évben, hogy még a pandémia idején is nőni tudott a technológiai színvonala és hozzáadott értéke, illetve a kutatás-fejlesztés részesedése is.

"Magyarország egy dimenzióval feljebb lépett, egy dimenzióval magasabb kategóriában vagyunk"

- fogalmazott.

A francia tulajdonú, Magyarországon 4600 embert foglalkoztató gyógyszeripari csoport most átadott 2 milliárd forintos beruházáshoz az állam 1,1 milliárd forint támogatást biztosított. Ezáltal teljessé vált az országban a cég onkológiai termékfejlesztési és gyártási infrastruktúrája, valamint új csomagolóüzemet is létrehoztak.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar gyógyszergyártás nemzetközi mércével is rendkívül versenyképes, és az autóipar mellett a gazdaság meghatározó iparága. A bevételhez arányosítva ebben a szektorban költik a legtöbbet innovációra a vállalatok. A Magyarországon 36 ezer embert foglalkoztató ágazat tavaly a negyedik legnagyobb növekedést produkálta, kis híján 1000 milliárd forintos termelési értéket állítva elő. És az idei év első 8 hónapjában is 4 százalékkal növelte a teljesítményét - közölte.

Az ágazat nemzetközi versenyképességét mutatja, hogy idén a világ 124 országába jutottak el Magyarországon előállított gyógyszerek. Az Egis magyarországi termelésének is több mint 70 százalékát az exportpiacokon értékesítik - húzta alá.

A miniszter leszögezte, hogy a járvány alatt a kormány tartotta magát ahhoz az alapelvhez, hogy segély helyett munkát kell adni az embereknek. Az ennek nyomán megindított beruházásösztönzési programnak köszönhetően pedig "hatalmas beruházási rekord" született, és Magyarország jelenleg másfél évvel a világgazdasági folyamatok előtt jár a gazdasági helyreállítás tekintetében.

Rámutatott, hogy az Egis világszerte 16 gyártóbázissal és 15 nemzetközi terápiás kutatóközponttal rendelkezik, mégis Magyarországra hozta az új beruházását, ami hatalmas elismerés.

Végezetül aláhúzta, hogy Magyarországon a francia vállalatok jelentik az ötödik legnagyobb beruházói közösséget. Hozzátette: Franciaország Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 15 százalékkal nőtt idén eddig, a magyar export pedig 23 százalékkal.