Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Hírek2021. aug. 25.Növekedés.hu

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG). A megállapodás célja, hogy a felek az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalatot hozzanak létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül.

Magyarország egyik legnagyobb, és a közép-kelet-európai régió meghatározó távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalata jöhet létre a magyar állam és a 4iG Nyrt. stratégiai partnerségének köszönhetően.

A mai napon bejelentett megállapodás értelmében a tőkepiaci társaság tulajdonába kerülő távközlési profillal működő társaságokat apportálja az állammal társaságba, azaz az Antenna Hungária Zrt.-be. A tranzakciókkal a 4iG többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában.

A felek a nemzeti távközlési vállalat profiljának megfelelő társaságok apportjáról várhatóan, az előzetes megállapodások véglegesítését, valamint az AH Zrt. átvilágítását, és 2021. október közepéig történő vagyonértékelését követően határoznak majd.

A magyar állammal kötött stratégiai partneri megállapodás a hazai távközlési piac egyik jelentős gazdaságtörténeti momentuma, melynek eredményeként az állam és a magántőke együttműködésével rövid időn belül a közép-kelet-európai régió egyik meghatározó telekommunikációs holdingvállalatát hozzuk létre.

– hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója. 

Az Antenna Hungária többségi részesedésének megszerzése, illetve a két vállalat távközlési portfóliójának, szaktudásának és know-how-jának egyesítése hozzájárul majd a hazai távközlési szektor technológiai fejlődéséhez, illetve versenyképes és magas minőségű szolgáltatások biztosításához az üzleti és a lakossági szegmensben is.

– tette hozzá az elnök–vezérigazgató.

A piacon tapasztalható konszolidációs folyamatok alapján meggyőződésünk, hogy a 4iG Nyrt.-vel közösen kialakított integrált távközlési vállalattal – amelynek az augusztus elején bejelentett MVM NET tranzakció is fontos eleme – olyan meghatározó szereplő jöhet létre a hazai és akár a régiós távközlési piacon, amely szolgáltatásaival és infrastruktúrájával képes felvenni a versenyt nemzetközi és multinacionális vállalatokkal is.

– emelte ki Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

Az Antenna Hungária által nyújtott lakossági és üzleti szolgáltatások tekintetében nagyon intenzív piaci versenyben küzdünk az ügyfelekért. Társaságunk számára a 4iG-vel való együttműködés kínálja a hosszútávú fejlődés és piaci sikeresség lehetőségét, valamint biztosítja, hogy a megnövelt szolgáltatási palettával szélesebb lakossági, üzleti és kormányzati igényeket is magas szinten szolgáljunk ki.

– mondta az elnök-vezérigazgató. 

Az Antenna Hungária évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai telekommunikációs szektornak. A vállalat az országos digitális földfelszíni televíziós- és analóg rádiós műsorterjesztés kizárólagos szolgáltatója Magyarországon.

A társaság 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a magyarországi Telenorban (Telenor Magyarország és Telenor Real Estate, CETIN Hungary), a folyamatban lévő akvizíció lezárását követően pedig a tulajdonába kerül a kormányzati távközlési infrastruktúrával rendelkező, illetve azokat üzemeltető MVM NET Zrt. is. Az állami vállalat emellett jelentős szolgáltatásokkal van jelen a rendezvényszervezés műsorgyártás, műsorterjesztés, távközlés, műholdas kommunikáció, illetve a távközléshez kapcsolódó IT szolgáltatások területén.

Az AH Zrt. az egyik legsikeresebb hazai tulajdonban lévő információ-technológiai cégként folyamatosan saját hálózatokat, megoldásokat és szolgáltatásokat épít ki, így komoly saját infrastruktúrával rendelkezik.

A 4iG Nyrt. magyarországi IT és ICT piac egyik legnagyobb szereplője, Magyarország tudásalapú, digitális gazdaságának egyik vezető vállalatcsoportja. A 4iG több mint 25 éve jelen van az iparági, és iparágfüggetlen innovatív technológiák területén, továbbá a cégcsoport a telekommunikáció, illetve műholdas kommunikáció terén is folyamatosan bővíti érdekeltségeit (CarpathiaSat, Hungaro DigiTel) és szolgáltatásait.

A tőkepiaci társaság idén tavasszal az Antenna Hungáriával közös expanziós stratégiát, valamint jelentős magyarországi és nemzetközi akvizíciókat jelentett be, melyek sikeres lezárásával a 4iG rövid időn belül az informatika mellett a távközlési iparág egyik meghatározó szereplőjévé válhat.

A 4iG távközlési és telekommunikációs portfoliójában az apport által érintett társaságok körét többek között a folyamatban lévő akvizíciók, továbbá az Antenna Hungária Zrt. vagyonértékelésének eredménye is meghatározza majd.