Tízezer fölé nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban

Hírek2020. márc. 11.Sz.A.

Meghaladta a tízezret a koronavírussal fertőzöttek száma Olaszországban, az elhunytak száma pedig 631-re emelkedett . Lombardiában már jobban van az a 38 éves férfi, akit "első betegként" tartanak számon, nála diagnosztizálták először a Covid 19-es vírust.

Hétfő estére 631-re emelkedett a koronavírus olasz áldozatainak száma - közölte Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője, aki hangsúlyozta, hogy az elhunytaknak más betegsége is volt.

Az 50-től 59 éves korosztályban két százalék a halálozási arány, a 60-69 évesek körében nyolc százalék, míg az ennél idősebbeknél 32, illetve 45 százalék (70-79, illetve 80-89 évesek körében). 

Ausztria és Szlovénia lezárta az Olaszországgal szomszédos határait, Spanyolország pedig bejelentette, hogy március 25-ig felfüggeszti az olasz repülőjáratokat, a Ryanair és az Easyjet pedig április 9-ig (illetve április 4-ig) nem indít gépeket Olaszországba. Az Air France is beszünteti az Olaszországi járatait március 14 és április 3-a között, az Air Canada is a felfüggesztés mellett döntött.

Giuseppe Conte kormányfő hétfőn egyeztetett az ellenzéki pártok vezetőivel, akiknek elmondta, hogy további szigorításokra - akár teljes zár elrendelésére - is sor kerülhet, ha a helyzet indokolja.

Emilia Romagna tartomány vezetése tegnap azt javasolta, hogy az összes piacot tartsák zárva a hét minden napján, és a vendéglátóhelyek nyitvatartását is tovább korlátoznák. Vasárnap estétől sokkal szigorúbb rendelkezések léptek érvénybe Olaszországban a gyülekezést illetően, aki ezeket megsérti, akár 3 hónap elzárást, és 206 euró büntetést kockáztat.

Milánóban az üzletek fele a megváltozott piaci viszonyok miatt úgy döntött, hogy bezár - közölte az olasz kereskedelmi kamara hétfőn.

Eközben jobban lett az a 38 éves lombardiai beteg, akit "az első betegként" tartanak számon, nála diagnosztizálták először a koronavírust.
Az Unilever menedzserét a Lodi melletti Codogno kórházában ápolják február 20-a óta, és most kikerülhetett az intenzív osztályról, mert egyedül tud már lélegezni - számol be róla a Corriere della Sera. A beteg felesége, aki nyolc hónapos terhes, hazatérhetett a milánói Sacco di Milano kórházból. A házaspár állítólag akkor kaphatta el a fertőzést, amikor együtt vacsoráztak egy olyan barátjukkal, aki nem sokkal korábban Kínából tért haza.