Több mint 1700 milliárd forint finanszírozásra vállalt kötelezettséget az MFB Csoport idén

Hírek2020. dec. 17.Növekedés.hu

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az MFB Csoporthoz tartozó cégek együttesen várhatóan 0,8 százalékkal járulhatnak hozzá a 2020-as hazai GDP-hez, miután gyorsan és jól reagáltak az évet alapvetően meghatározó piaci kihívásokra.

Az MFB és tagvállalatainak kötelezettségvállalása 2020-ban meghaladja az 1700 milliárd forintot, ami kulcsfontosságú eredmény a COVID-19 járványhelyzet okozta gazdasági hatások enyhítése terén - olvasható a bank közleményében. Gyorsan és hatékonyan kellett reagálnia az MFB-nek és tagvállalatainak az idei gazdasági folyamatokat nagyrészt meghatározó COVID-19 járványhelyzet miatt kialakult piaci viszonyokra.

Az MFB Csoport rövid idő alatt a teljes finanszírozási portfólióját érintő csomagot dolgozott ki, amely széles vállalati spektrumot felölelve kínál hitel-, tőke- és garancia megoldásokat a cégek fejlesztési és likviditási igényeire. Az MFB a részesedés vásárlásra biztosított forrásaival emellett jelentősen hozzájárult ahhoz is, hogy a válság által érintett vállalatok magyar kézben maradhassanak.

Az MFB Csoport új kötelezettségvállalása 2020-ban meghaladja az 1700 milliárd forintot és ez nem kis mértékű, várhatóan 0,8%-os hozzájárulást eredményez a hazai GDP-hez. A hitelezés területén az MFB maradéktalanul betöltötte fejlesztési banki szerepét. Mind a bank rugalmas működése, mind kiemelten sikeres forrásbevonási tevékenysége jó alapot adott a minden eddiginél nagyobb finanszírozási igény kielégítésére.

  1. A 2020-as évben az MFB új kötelezettségvállalási állománya az uniós hitelekkel együtt meghaladja a 800 milliárd forintot és a bank felkészült arra, hogy ezt a dinamikát a következő években is fenn tudja tartani.
  2. A mikro-, kis- és középvállalkozások átfogó hitelezése mellett a bank jelentős eredményt ért el a jellemzően nagy összegű, 1 milliárd forint feletti forrásigényű beruházások, projektek egyedi finanszírozása területén is, ami a gazdaság újraindulása szempontjából kulcsfontosságú. Az MFB ezért stratégiai fontosságúnak tartja, hogy ebben a kategóriában hosszú távú, professzionális segítséget tudjon biztosítani.
  3. Az MFB a saját forrású hitelezés mellett komoly sikert könyvelhet el az uniós pénzügyi eszköz források kihelyezése terén is, ami a tervet magasan meghaladó eredményt hozott. A gazdasági visszaeséssel érintett vállalkozások igényeinek megfelelően átalakított uniós termékkínálat az egyik legfontosabb eszköze volt az év során az átmeneti likviditási problémák kezelésének.
  4. Ugyanakkor a források megosztása révén azok a cégek is kedvező hitelhez juthattak, amelyek a válság kezelésére a fejlesztés és bővítés stratégiáját választották. A 2014-2020-as pénzügyi ciklus hiteltermékeinek befogadott igénnyel való lefedettsége elérte a 94 százalékot.
  5. A legsikeresebb termékek a KKV Technológia Hitelprogram, az MFB Gazdaság Újjáépítési Hitelprogram, illetve az MFB Krízis Hitel és az MFB Krízis Hitel Plusz voltak.

Garantiqa HItelgarancia Zrt.

A KKV-finanszírozáshoz kapcsolódó kezességvállalás tekintetében fontos eredményt ért el a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., amely 2020-ban eddig több mint 23 és félezer vállalkozás részére vállalt kezességet, 850 milliárd forint garanciavállalással.

A társaság 2020. évi üzleti tevékenysége a középtávú stratégiájához képest várhatóan csaknem 25 százalékkal bővül, az előző évvégi portfólióhoz képest pedig 61 százalékos a várható növekedés. Elindult két új program is: a Krízis Garanciaprogram és a Gazdaság Újjáépítési Garanciaprogram.

Diákhitel Központ

Sikeres évet zárt a Diákhitel Központ is 2020-ban:

mintegy 39 ezer új folyósított szerződéssel 33 milliárd forintot meghaladó kihelyezés várható.

Megvalósult többek között a Diákhitel Plusz bevezetése és megkezdődött a szak- és felnőttképzéshez kapcsolódó képzési hitel előkészítése is. A Társaság megteremtette a személyes megjelenés nélküli e-szerződéskötési lehetőséget mobiltelefonokra is. A fejlesztés népszerűségét mutatja, hogy az év során 50 %-ról 70 % feletti szintre nőtt az elektronikusan megkötött szerződések aránya.

MFB Invest

Új stratégiája megvalósításának eredményeként az MFB Invest-nél az idei kötelezettségvállalás összege 97 milliárd forint.

A cég már összesen 5 városi tőkealapot működtet 26 milliárd forint értékben, ezekből 2020-ban 3 új alap indult el Kaposváron, Veszprémben és Nyíregyházán, összesen 11 milliárd forint jegyzett tőkével.

A tematikus alapok célja a helyi KKV-k fejlesztéseinek tőkeági finanszírozása.

Hiventures Zrt.

A Hiventures Zrt. kötelezettségvállalásai várhatóan több mint 13 milliárd forintot tesznek ki 2020-ban. Európa legaktívabb befektetőjeként portfoliójába közel 350 cég tartozik. A COVID-19 járványhelyzetre reagálva a Hiventures rugalmasan adaptálta stratégiáját és így a korábbihoz képest a korai fázisú startupok mellett már KKV-kat és nagyvállalatokat is finanszíroz, valamint egyedülálló mentőtermékeket (Startup, KKV és Vállalati mentő tőkeprogramok) dolgozott ki.

A COVID-19 járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására az MFB Csoport által még áprilisban indított, több mint 1500 milliárd forintos keretösszegű gazdaságélénkítő csomag elérte célját, a finanszírozási megoldásokat továbbra is folyamatosan keresik az ügyfelek.

Az MFB a 2021-es évre elsősorban a fejlesztési, beruházási célú hitelezés felfutását várja és elkötelezetten dolgozik a gazdasági fejlődés dinamizálását célzó megoldásokon.
Az MFB Csoport csomagjában elérhető programokról az Összetartók.hu oldal nyújt áttekintést az érdeklődők számára.