Ukrán források szerint újabb területeket foglaltak el az ukrán erők

Hírek2022. okt. 9.MTI

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó megnevezte vasárnap azt a hét települést, amelyeket az elmúlt napokban szabadítottak fel az ukrán erők az orosz megszállás alól.

"Most mind a hét település teljes mértékben Ukrajna ellenőrzése alatt áll. Ezek: Novoljubivka, Nevszke, Hrekivka, Novojehorivka, Nagyija, Andrijivka és Sztelmahivka" - írta a kormnyzó a Telegram üzenetüldő alkalmazáson. A felsorolt falvak mindegyike a szvatovei járásban van.

Hozzáfűzte, hogy az interneten már megjelent információk ellenére nem jelentették be azonnal a települések felszabadításást, mert több helyen még folyamatban voltak a "helyzetet stabilizáló intézkedések". 

Dmitro Orlov, a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó, orosz megszállás alá került Enerhodar polgármestere vasárnap arról tájékoztatott, hogy a városban harmadik napja nincs se áramszolgáltatás, se ivóvízellátás.

Hozzátette, hogy az orosz megszállók nem engedik be a városba a humanitárius segélyszállítmányokat, még az ivóvizet sem.

A Zaporizzsja megyei rendőrség közölte, hogy 13-ra nőtt a vasárnap hajnali orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma, a kórházba szállított sérülteké pedig hatvanra. Az elhunytak és a sérültek között is vannak gyerekek - fűzte hozzá a rendőrség, de erről számokat nem hozott nyilvánosságra.

Volodimir Zelenszkij elnök biztos abban, hogy a vasárnap Zaporizzsja ellen végrehajtott "terrortámadásért" felelős oroszok megkapják a büntetésüket.Az ukrán légierő jelentése szerint a vasárnapra virradóan az orosz hadsereg 16 rakétát lőtt ki a délkelet ukrajnai megyeszékhelyre. A megye megszállt területéről, Melitopol és Bergyanszk térségéből indították a támadást. H-22 és H-59-es típusú robotrepülőgépeket, valamint Sz-300-as légvédelmi rakétákat lőttek ki a városra.

Az ukrán légierő jelentése szerint a vasárnapra virradóan az orosz hadsereg 16 rakétát lőtt ki a délkelet ukrajnai megyeszékhelyre.

A Zaporizzsját ért támadásban legalább 12 helyi lakos vesztette életét, a városi tanács 17 halálos áldozatról számolt be. Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó 12 ember halálát erősítette meg a Telegramon, hozzátéve, hogy a romok alatt még lehetnek emberek, ezért a mentést végzők folytatják a kutatásokat.

A kormányzó tájékoztatása szerint a legtöbb rakéta többszintes lakóházakat talált el Zaporizzsja egyik kerületében. Részben megsemmisült egy kilencemeletes épület. Öt lakóház dőlt romba. Károk keletkeztek az infrastruktúrában és húsz személyautóban.

Zaporizzsját több napja folyamatosan támadják rakétatákkal az orosz erők. Csütörtök éjjel a város központjában lévő többemeletes lakóházakba csapódtak be lövedékek, akkor is legalább 12 civil halt meg.