Uniós biztos: a glasgow-i klímacsúcs nem oldotta meg az éghajlatváltozás kérdését

Hírek2021. nov. 24.MTI - Andits Eszter, Brüsszel/Strasbourg

A glasgow-i klímacsúcs nem oldotta meg az éghajlatváltozás kérdését, azonban nagyfokú ambícióról tett tanúbizonyságot azzal, hogy a párizsi megállapodás törekvéseit közös célként határozta meg - jelentette ki Frans Timmermans, a Zöld megállapodás végrehajtásáért felelős uniós biztos.

Timmermans, az Európai Parlament ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban rendezett 26. ülése (COP26) eredményeiről szóló uniós parlamenti vita keretében elmondta: az értekezlet a legmagasabb szintű célokat határozta meg, azt például, hogy a globális felmelegedés mértéke nem haladhatja meg a 1,5 fokot.

A COP26-ra úgy indultunk, hogy a világ a 2,7 Celsius-fokos felmelegedés felé halad, ami túl sok, de sokkal kevesebb, mint a 3-4 Celsius-fokos felmelegedés, amely felé haladtunk a párizsi klímacsúcs idején

- tette hozzá.

A szén- és fosszilis tüzelőanyag-támogatások fokozatos leépítéséről szóló megegyezést sikernek minősítette, de hozzátette, hogy az eredeti célkitűzéshez - a fokozatos megszüntetéshez - hasonlítva csalódást okozott. Felhívta a figyelmet, hogy az afrikai kontinenssel történő együttműködés kulcsszerepet játszik a klímacélok elérésében.

Támogatnunk kell Afrikát az energiafelhasználás átalakításában és a természetes energiaforrások megtalálásában, illetve azok finanszírozásában

- tette hozzá.

Timmermans kitért arra is, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az Európai Unió globális vezető és hídépítő szerepet tölt be.

Éghajlat-politikai diplomáciánk, a Japánhoz, Kínához és Törökországhoz hasonló országokkal folytatott párbeszédünk hozzájárult ahhoz, hogy a főbb kibocsátók fokozzák ambicióikat. Ezen országok mindegyike ki fogja alakítani és fel fogja gyorsítani a saját zöld átállását

- mondta.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában elmondta: nagy célokkal indult a COP26, de eredménye csak "törékeny" megállapodás lett. Véleménye szerint csakis közös fellépéssel lehet gyorsítani az éghajlatváltozás elleni folyamatokat. Emlékeztetett azonban, hogy míg az EU a károsanyag-kibocsátás 9 százalékáért felelős, az Európai Bizottság a "legdrasztikusabb" lépéseket javasolja az uniós tagállamoknak: a gépkocsi- és lakástulajdonosokat akarja megadóztatni "klímavédelemnek álcázva a rezsiárak emelkedését."

Ez az aránytalanság versenyképességünket is veszélyezteti, nem hagyhatjuk polgárainkat kiszolgáltatni a klímavédelem örvén, míg globális partnereink jóval kevesebbet tesznek környezetünk megóvásáért

- jelentette ki.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője csalódását fejezte ki a glasgow-i értekezleten elért eredmények miatt. Mint mondta, a klímaváltozást illetően továbbra is aggasztó belegondolni, milyen bolygót örököl a fiatal nemzedék. Míg a klímacsúcs nem teljesítette az ahhoz fűzött eredményeket, több tekintetben sikerült részsikereket elérni - tette hozzá.