Versenyfutás kezdődött a színvonalas balatoni ingatlanokért – az északi part olcsóbb mint a déli

Hírek2018. aug. 30.Növekedés.hu

Idén júliusban rekordot döntött az országos nyaralópiac: soha nem volt ekkora érdeklődés, éves szinten 30 százalékkal nőtt a kereslet, 2016 júliusához képes pedig közel 100 százalékkal emelkedett. A balatoni nyaralók iránti kereslet 20 százalékkal nőtt egy év alatt, a Velencei-tónál pedig 11 százalékos volt a bővülés. Az elmúlt három évben a nyaralók iránti kereslet júliusban tetőzött, de a tavaszi hónapok is erősek voltak. Az ingatlan.com elemzése szerint a Balaton déli partján a nyaralók átlagos négyzetméterára 363 ezer forint volt idén nyáron, az északi parton 315 ezer forintot tett ki. A legolcsóbb nyaralóként hirdetett ingatlanokat a Balatonnál 2,2-4,9 millió forintért kínálták az eladók.

Az idén júliusban korábban soha nem látott szintre emelkedett a hazai nyaralók iránti kereslet. Éves szinten 30 százalékkal, 2016 júliusához képest pedig közel 100 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely az országos nyaralópiacot, valamint a Balaton-parti és a Velencei-tóhoz közeli nyaralók iránti keresletet és árakat vizsgálta.

Balatonon júliusban tetőzött a kereslet

Az országos piacon belül a legtöbb eladó nyaralót kínáló balatoni piac is csúcsot ért el idén júliusban. A kereslet éves összevetésben 16 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest, a két évvel ezelőtti szinthez képest pedig 34 százalékkal nőtt az érdeklődők száma. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a balatoni rekordkeresletet több tényező indokolja.
Szemesi nyaraló
“Az ingatlanárak emelkedése, a folyamatosan javuló gazdasági kilátások és a rekordalacsony mértékű hitelkamatok arra ösztönzik a nyaralók vevőjelöltjeit, hogy ne várjanak tovább a vásárlással.” - fogalmazott a szakértő. Az ingatlan.com elemzése szerint Veszprém megyében, ahol a Balaton északi partján lévő nyaralók találhatóak az átlagos négyzetméterár idén augusztusban 315 ezer forint volt, ami 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A déli parti nyaralóknál pedig a 363 ezer forintos átlagos négyzetméterár az irányadó, ez pedig 29 százalékos drágulásnak felel meg az egy évvel korábbihoz képest. Balogh László hozzátette, hogy a nyaralóknál nagyon jelentős eltérések lehetnek az árakban, azokat ugyanis rengeteg tényező befolyásolja, többek között a telek mérete és alakja; tóparttól, a főúttól, a vasútállomástól és településközponttól mért távolság; az ingatlan állapota és műszaki felszereltsége is.

Kenesi nyaraló
Az ingatlan.com elemzése szerint a július végén a legolcsóbb déli parti nyaralóként hirdetett ingatlanok közé tartozott egy balatonszemesi hétvégi ház és egy siófoki présház, előbbit 4,9 millióért, utóbbit 5,25 millió forintért kínálta a tulajdonosa. Az északi parton a legolcsóbb ingatlanok között volt egy badacsonytomaji könnyűszerkezetes ház és telek 2,2 millióért, valamint egy balatonkenesei telek lakókocsival 2,5 millió forintért.
Siófoki nyaraló

Velencei-tó is népszerű, ami nem csoda

A Velencei-tónál lévő nyaralóknál is csúcsra jutott a kereslet idén júliusban. Éves szinten 11 százalékkal, 2016-hoz képest pedig több mint a duplájára nőtt az érdeklődés. A Velencei-tónál lévő a nyaralók közül a gárdonyiak átlagos négyzetméterára 311 ezer forint volt augusztus végén, a velenceieké 340 ezer forintot tett ki, ami 11, illetve 24 százalékos áremelkedésnek felel meg éves szinten. A legolcsóbb Velencei-tónál lévő nyaraló egy 590 négyzetméteres kerttel rendelkező hétvégi ház volt, ezért 7,5 millió forintért kért a tulajdonos. Balogh László elmondta, hogy a Velencei-tó mellett lévő ingatlanokat nem csak nyaralónak keresik a vevőjelöltek, hanem a fővárosban élők és dolgozók számára állandó otthont is jelenthet a kedvező közlekedési lehetőségek miatt.