Brit céget vásárolt a Cordia

Ingatlan2020. szept. 7.MTI
A rovat támogatója:

A Cordia International Zrt. - nemzetközi terjeszkedési stratégiájának legújabb mérföldköveként - megvásárolta a brit Blackswan ingatlanfejlesztő társaságot, a vállalat a tranzakciót az MNB Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) végrehajtott kötvénykibocsátás segítségével finanszírozta - közölte a cég az MTI-vel hétfőn.

A birminghami székhelyű, bérlakásépítésre specializálódott Blackswan Property a Cordia első befektetése Nagy-Britanniában. A brit vállalat Cordia Blackswan néven, a jelenlegi menedzsment vezetésével működik tovább, és a már meglévő tervezett projektek támogatása érdekében létszámbővítést tervez. Az akvizíció révén a Cordia Blackswan számára lehetőség nyílik arra, hogy Anglia West Midlands régiójában 550 millió font értékben valósítson meg projekteket.

A közlemény szerint a Blackswan akvizícióját - csakúgy, mint a varsói tőzsdén jegyzett Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő közel 93 százalékának, valamint a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív Argo Poperties NV holland társaság 20 százalékának megvásárlását - a Cordia részben az MNB Növekedési kötvényprogramja keretében kibocsátott kötvények révén finanszírozta. A tranzakcióknak köszönhetően a Cordia birtokában lévő területeken felépíthető lakások száma 14 ezer fölé emelkedett.

A vállalat a közelmúltban hajtotta végre második kötvénykibocsátását az Nkp keretein belül: a 10 éves futamidejű értékpapírokból a befektetők 36 milliárd forint értékben vásároltak, míg tavaly novemberben a 7 éves instrumentumokból 44 milliárd forintnyi mennyiséget értékesített a társaság. Az így megszerzett forrásokat a Cordia a nemzetközi piacokon és a bérlakásszektorban történő terjeszkedésre használja fel.A Cordia a közép- és kelet-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető konglomerátumának számító Futureal-csoport lakóingatlan-fejlesztéssel foglalkozó tagja. A vállalatcsoportnál - amely jelenleg összesen 32 projekt keretében 650 ezer négyzetméternyi ingatlanterület építését végzi - több mint 500 szakember dolgozik.