A magyarok kedvenc süteményei évtizedek óta változatlanok 

Interjú2022. feb. 19.Kovács Dániel

Tartanak glutén-, laktóz- és cukormentes süteményeket is, amelyek egyre keresettebbek, de továbbra is a hagyományos desszertek vezetik a listát hazánk egyik legpatinásabb cukrászdájában. A Gerbeaud közönsége nem utasítja el az újításokat, de a kedvencek között az első három helyen tarolnak az örök klasszikusok – árulta el a Növekedés.hu-nak Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A Gerbeaud elég régóta üzemel már. Hogy látja, van örök kedvenc süteményük a magyaroknak?

A klasszikus sütemények és azon belül is a Dobos torta szelet az örök favorit a magyarok és a külföldiek körében egyaránt. Úgy tapasztaljuk, hogy az újításokra is nyitott a magyar közönség, de a kedvencek között az első három helyen örök klasszikusok végeznek, ezek a Dobos torta, Gerbeaud szelet, és az Esterházy szelet.

Hogyan változnak a trendek, mit szeret most a legjobban a közönség?

Régen az édesebb, nehezebb sütemények voltak a kedveltek, ma már sokkal inkább a könnyedebb desszerteket keresik vendégeink a fentebb említett klasszikus sütemények mellett. A mentes sütemények is egyre inkább keresettek.

Minden területen teret hódítanak az egészséges, reform, vagy csak egyszerűen cukormentes termékek. Ezek Önöknél mennyire fogynak?

Igyekszünk a különböző ételallergiákra is figyelni, így vannak glutén-, laktóz- és cukormentes süteményeink is, amelyek egyre keresettebbek, de továbbra is a hagyományos desszertek vezetik nálunk listát.


Mennyire érezték meg a járványhelyzet hatását, mekkora visszaesést kellett elkönyvelni? Vásároltak elvitelre is süteményt az emberek, vagy a Gerbeaud inkább beülős hely?

Nagyon erősen érintett minket a járvány, cégünk forgalma 93%-al esett vissza. Két évvel ezelőtt indítottuk el webshopunkat, amelyet a kezdetektől szerettek az emberek és azóta is folyamatosan működik, de természetesen a teljes nyitvatartás mellett megszokott forgalmat nem pótolhatta, hiszen a Gerbeaud élmény része a kávéházi hangulat is a finom sütemények mellett.

Megérezték a külföldi turisták hiányát? Javult a helyzet tavaly óta ezen a téren?

Természetesen megéreztük, a járvány előtt a vendégeink körülbelül nyolcvanöt százaléka volt külföldi turista. Tavaly óta folyamatos javulást érzünk, egyre több külföldi látogat el hozzánk újra az utazási lehetőségek könnyítésével, de még koránt sem olyan a helyezt, mint amilyen a járvány előtt volt.

Van esetleg adatuk, vagy felmérésük arról, hogy egy magyar átlagosan hány szelet süteményt fogyaszt évente? Inkább édesszájúak vagyunk, vagy a sós ropogtatnivalókat szeretjük?

Ilyen adatunk nincs, de cukrászdaként a fő profilunk az édes termékek gyártása így nálunk azok fogynak túlnyomó többségben.

Mindenhol téma az infláció. A süteményeket mennyire érinti az áremelkedés és az alapanyagárak drágulása? Mit gondol mi az az ár, amit az emberek egy szelet tortáért még kifizetnek?

Vannak olyan alapanyagok, amelyek ára 50%-al nőtt, de a legnagyobb problémát rezsi jelenti, az áram ára 2,5-szeretsére nőtt.

Az, hogy az emberek milyen árat fizetnek ki egy szelet süteményért az teljesen igény, pénztárca és helyzet függő. Változó, hiszen más egy ünnepi alkalom vagy egy vasárnapi sütizés de eltérő lehet az ételallergiával rendelkezők, vagy a nagyon édes szájúak esetében is ez az összeg.