Az NI Nyitott Laboratóriuma fontos láncszem a tudományos kutatásokban!

Ipar 4.02019. nov. 3.Növekedés.hu

A fizikai célok eléréséhez elengedhetetlen a szenzorok alapos tesztelése, és a CERN projektjében való részvétel számos kutatócsoport álma, egy igazi minőségi jelző az ipar számára is. Dr. Ujvári Balázs, a Debreceni Egyetem (DE) Természettudományi és Technológia Kar Fizikai Intézetének adjunktusa vezetésével az egyetem CMS csoportja egy olyan ígéretes projektbe fogott, amellyel ez az álom is valóra válhat.

Miért különleges az Ön által vezetett kutatás, amelynek során SiPM félvezető technológiával gyártott érzékelőt tesztelnek?

A fotonok számlálásának évtizedes múltja van, az ipar több jól működő szenzort is képes volt tömegtermelésben előállítani ezzel segítve a költséghatékony detektorok elterjedését a fizikában, de annál inkább az orvosi képalkotásban (pl. PET). A felhasználási feltételek azonban sokat változtak, ma szükség van egy erős mágneses térben is működni képes nagyon gyors és vékony érzékelőre, ami képes nagy dinamikai tartományban lineárisan mérni. Ezeket az igényeket ma csak SiPM szenzorokkal lehet lefedni, de ezek, a gyártástechnológiájuk miatt, érzékenyek elsősorban a hőmérsékletre, de például a felületüket ért radioaktív sugárzás intenzitására, fajtájára, energiájára is.

A mi fejlesztésünk abban egyedi, hogy a gyárból kapott SiPM-eket a felszerelésük előtt képesek vagyunk nagy tételben gyakorlatilag az összes fontos paraméterére tesztelni, és ezeknek a teszteknek a kiértékelése alapján szerelik fel a SiPM-eket.

Néha nehéz beletenni egy SiPM-et a helyére, a gépészet volt a legnagyobb kihívás, egy operátor ellenőrzi, hogy nem ferde-e. A következő már remélhetően teljesen automata lesz.

Egyik célkitűzésük, hogy sikerüljön egy CERN projektbe is bekerülniük. Mit jelenthet ez pontosan az Önök számára?

A CERN a részecskefizika „Vatikánja”. Hihetetlen verseny folyik azért, hogy ki kerüljön be.

Magyarország szerencsére időben belépett, nekünk a legfontosabb, hogy folyamatos legyen a jelenlétünk. Eddig is sok sikeres kisebb projektet fejeztünk be Debrecenből, ez most egy jó lehetőség, hogy a következő néhány évben is „látszódjunk”, hisz amelyik csoport kalibrált, az szinte biztosan ott lesz a CMS detektor működése során végzett utólagos beállításoknál is.

Hogyan támogatta kutatásukat a National Instruments (NI)?

Az NI már az első beszélgetésünk során megértette a feladat lényegét, tétjét és a megfelelő hardverrel és mérnöki támogatással ellátott. Kialakítottak nekünk egy mérőhelyet a Nyitott Laborban, és rendelkezésünkre bocsátották a legmodernebb eszközeiket. Több hónapnyi fejlesztés közben állandóan változó konfigurációkon keresztül eljutottunk egy optimális elektronikához, és ezt a végén adományként megkaptuk. Ez az elrendezés évekig biztosítja, hogy a legmodernebb elektronikával tudjunk további SiPM tesztekben megjelenni. Fontos kiemelni, hogy az NI semmilyen formában nem tart igényt a Nyitott Laborban a Magyar Innovációs Program keretében kifejlesztendő szellemi termékekre, ezek a fejlesztő szervezet kizárólagos tulajdonát képezik.