NAV általt lefoglalt maszkokat kaptak a karitatív szervezetek

NAV Infotár2023. feb. 2.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Több százezer védőmaszkot ajánlott fel a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) karitatív célra. Mivel a védőeszközök megrendelője nem fizette meg a vámot és az áfát, a maszkokra megsemmisítés várt volna.

A négyszázezer FFP2-védőmaszk távol-keletről érkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Mivel a megrendelő a vámkezeléssel kiszabott vámot és áfát nem fizette ki, a NAV lefoglalta az árut.

A gazdálkodó a vámtartozást a rendelkezésére álló idő alatt nem egyenlítette ki, és nem élt a meghallgatás jogával sem. Ezért a NAV az áruk értékesítéséről döntött, hogy az eladásból befolyt összeg fedezze a vámot és az adót.

A maszkok árverésének első és második köre sem járt sikerrel, ezért a megsemmisítés következett volna. Az uniós szabályozás azonban megengedi, hogy ilyenkor a forgalomképes termékeket – a jövedéki termékek kivételével –, megsemmisítés helyett karitatív célra használják fel.

A legjelentősebb hazai karitatív szervezeteket tömörítő Karitatív Tanács a NAV felajánlását elfogadta, és a maszkok felhasználásának megszervezésére a Katolikus Karitászt jelölte ki.

A maszkok átadásáról szól a NAV Híradó következő adása: https://youtu.be/EgMNP96WafU