Trükkös drogcsempészt fogott a NAV - öt évet is kaphat

NAV Infotár2022. szept. 9.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Jelentős kannabisz szállítmányt fogott a NAV a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Spanyolországból feladott légiposta küldeményként, konzervdobozban akarták Magyarországra csempészni a drogot.

Akár 6 ezer szál kábítószeres cigarettát sodorhattak volna abból a csaknem egy kilogramm kannabiszból, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai fogtak meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Az elfogott szállítmányAz elfogott szállítmány; Forrás: NAV

A NAV vámszolgálata ezúttal egy látszólag nem gyanús csomagot szemelt ki és ellenőrzött a sok közül. A pénzügyőrök ezúttal sem fogtak mellé, hiszen a csomagban lévő konzervdobozok nem tartós élelmiszert, hanem közel egy kilogramm kábítószert tartalmaztak. A Spanyolországban feladott csomag légi postán érkezett, és a címzésből arra lehet következtetni, hogy az illegális küldeményt Magyarországon terjesztették volna.

Konzervdobozba rejtettékKonzervdobozba rejtették; Forrás: NAV

A NAV Repülőtéri Igazgatósága szünet nélkül felügyeli a légikikötő áruforgalmát, mivel a bűnözők egyre modernebb eszközöket vetnek be a hatóságok kijátszására. Ezt igazolja, hogy a NAV tapasztalt munkatársain a fémdobozos trükk nem fogott ki: jó megérzéssel leleplezték a 823 gramm szárított növényi származék elrejtését. A helyszíni kábítószerteszt is bizonyította, hogy a fémdobozok kannabiszt rejtettek. Ezért az elkövető akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

Pozitívat jelzett a tesztPozitívat jelzett a teszt; Forrás: NAV

A NAV a küldeményt zár alá helyezte, és kábítószer birtoklása bűntett megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen.