Az egyszeri nagy kiadások ellenére is remek félévet zárt az OTP

Pénzügy2022. aug. 11.Sz.A.

Tavalyhoz képest jelentősen, 80 százalékkal csökkent az idei év első felében at OTP eredménye. Ha viszont az ukrán veszteségek leírását, a céltartalékok képzését, az extraprofitadó elszámolását és a Sberbank miatti befizetéseket vesszük, egész jó félévet zárt az OTP 250 milliárdos korrigált, és 42,7 milliárd forint adózás utáni eredménnyel. A bank továbbra is opcióként kezeli az orosz leánybank eladását. Arra számítanak, hogy a Sberbank végelszámolása miatt befizetett 28 milliárd forintot idővel visszakapják.

A bankcsoport első féléves korrigált eredménye 250,8 milliárd forint lett, amiben nem szerepelnek az egyszeri veszteségek. Az első féléves adózás utáni eredmény 42,7 milliárd forint volt. Több egyszeri tétel vitte lejjebb a nyereséget, ezekből a legnagyobb

  • az extraprofitadó elszámolása,
  • a Sberbank végelszámolása miatti befizetés,
  • a befektetések értékvesztésének hatása,
  • a kamatstop miatti kiadások.

A kamatbevételek árfolyamszűrten 17 százalékkal emelkedtek, ami összhangban van a hitelállomány bővülési tempójával, vagyis az aktív hitelezésből fakad - -mondta Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a bank mai sajtótájékoztatóján.

A költségek növekedése 11 százalék volt, a működési eredmény pedig 23 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban.

Jól muzsikált a leánybankok többsége

Az orosz és ukrán operáció nélkül a féléves eredmény jobb lenne, mert a két leánybank veszteséget termelt a félév egészében. Ugyanakkor a második félévben Oroszországban már profitot termelt a leányvállalat, és stabilizálódott a működése. Átalakították a hitelezést, a lakossági ügyfelekre fókuszálnak, személyi kölcsönöket, áruhiteleket folyósítanak, de a vállalati ügyfelek hitelezése erősen csökkent - tette hozzá Bencsik László.

A bankcsoport továbbra is vizsgálja a lehetőségét, hogy értékesítsék az orosz leánybankot, de egy elnöki rendelet év végéig megtiltja a bankok értékesítését.

Összességében a korrigált eredmény javulása mögött főként a masszív első féléves veszteségek után javuló orosz és ukrán hozzájárulás, valamint az erős bolgár teljesítmény áll.

- A külföldi leányvállalatok közül kiemelkedő a bolgár bank, a DSK Csoport eredménye.

- Szerbiában is jó teljesítményt ért el a bank, itt meghatározó szereplő az OTP, és az országban jó volt a gazdaság teljesítménye, mert kevésbé érvényesültek a háborús hatások.

- Romániában a legnagyobb az eltérés az ambíciók és a piaci szereplés között.

- Az albán piacra pár évvel ezelőtt lépett be az OTP, dinamikusan növekvő a bank forgalma, az új akvizíció pedig jelentősen javítja az OTP pozícióját.

- Moldovában már válságszituáció van, de még így is profitot tudtak termelni.

- A második negyedévben az orosz és az ukrán betéteknél is emelkedés volt, ami azt mutatja, hogy nagy a bank iránti bizalom, noha viszonylag kicsi a piaci részesedésük.

Erős hitelezési bővülés Magyarországon

A konszolidált hitelállomány emelkedett, Magyarországon a vállalati és fogyasztási hitelezés volt erős, és a lakáshitelek is 2 százalékkal bővültek.

Az ügyfélbetétek 8 százalékkal emelkedtek Magyarországon, az év eleji szja-visszatérítés is támogatta a betétállomány növekedését.

A csoport tőke és likviditási helyzete továbbra is stabil, a tőkemegfelelési mutatók és a likviditási tartalékok lényegesen meghaladták a minimum elvásárosokat.

Több mint 4000 milliárd állampapír van az OTP-nél, ami a teljes magyar államadósság közel 10 százalékát teszi ki.A kilátásokat illetően idén a hitelállomány növekedése idén meghaladhatja a 10 százalékot, és 18 százalék körüli tőkearányos megtérülést vár a bankcsoport úgy, hogy az orosz leánybanktól pozitív hozzájárulásra számítanak.

A Sberbank végelszámolása miatt az OBA-nak befizetett 28 milliárd forintot egy idő után vissza fogja kapni a bank - mondta el Bencsik László.

Fontosnak nevezte, hogy továbbra is legyenek állami támogatott hitelek, melyek segítik a hitelezési aktivitás bővülését.