Erste: az Oroszország elleni szankciók az európai gazdaságokat is visszahúzzák

Pénzügy2022. ápr. 29.Növekedés.hu

Bár Kelet-Közép-Európában és Ausztriában robosztus maradt a gazdasági növekedés 2022 első negyedévében, a régió egész éves növekedési kilátásai romlottak – ahogyan Európa egészében is. Az infláció szintje várhatóan magas marad a kelet-közép-európai régióban - olvasható az Erste Csoport előrejelzésében.

Az Erste Csoport egy nagyon nyereséges, erős tőke- és likviditási helyzettel rendelkező bankként lép be a jelenlegi válságba. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ügyfeleink megbízható és stabil partnerei maradjunk

– közölte Bernd Spalt, az Erste Csoport vezérigazgatója.

Régiónk gazdaságai jól vészelték át a COVID-válságot, és eddig a jelenlegi válságban is ellenállónak bizonyulnak, leginkább az erős 2021-es évnek köszönhetően. Kedvező forgatókönyv esetén a gazdasági fellendülés folytatódhatott volna. A háború azonban mindent megváltoztatott: nem csak az európai béke vált kérdésessé, hanem az olyan alapvető tényezők is, mint az energia- és élelmiszer-biztonság. Továbbra is arra számítunk, hogy a régió gazdaságai növekedni fognak, ám lényegesen gyengébb ütemben.

Visszafogott GDP-növekedés és megnövekedett infláció 2022-ben

Az ukrajnai háború előtt a kelet-közép-európai gazdaságok dinamikusan lábaltak ki a járvány okozta visszaeséséből. A háború azonban – amellett, hogy humanitárius katasztrófát idézett elő – két éven belül a második gazdaság-romboló válságesemény.

Biztos, hogy az elmúlt években Oroszország a kelet-közép-európai gazdaságok exportpiacaként betöltött gazdasági szerepe folyamatosan csökkent; Oroszország a régió legtöbb országában már nem szerepel a tíz legjelentősebb kereskedelmi partner között. Ugyanakkor a legtöbb ország – elsősorban Ausztria, Csehország és Szlovákia – továbbra is függ az orosz energiahordozók, elsősorban is a földgáz importjától.

Az inflációs ráták emelkednek, főként az emelkedő energia- és élelmiszerárak miatt.

Míg az Erste Csoport Ausztriában 5,5 százalékos inflációt vár 2022-re, a fogyasztói árindex számos kelet-közép-európai országban valószínűleg magasabb egyszámjegyű vagy akár kétszámjegyű lesz, egészen a Csehországban várt 11,7 százalékig. Ez hatással lesz a vásárlóerőre és a gazdasági növekedésre is.

Összességében az Erste Csoport átlagosan 3 százalék körüli GDP-növekedést vár a piacain 2022-ben – és ezzel elmarad az euróövezetre vonatkozó jelenlegi várakozásoktól.

Ezenkívül a háború kereskedelemre gyakorolt hatása tovább fokozza az ellátási láncokban már amúgy is jelentkező problémákat. Az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók az európai gazdaságok teljesítményére is rányomják bélyegüket.

Minden kihívás ellenére úgy vélik, hogy a továbbra is magas rendelésállományoknak köszönhetően a 2022. évet továbbra is növekedés jellemzi majd, bár gyengébb ütemben.

Százalékban

2022. évi GDP-növekedés (becslés)

2022. évi infláció (becslés)

2002. áprilisi kamatszintek

Csehország

0,6

11,7

5,0

Szlovákia

2,0

9,5

0,0

Magyarország

4,8

9,2

5,4

Románia

2,8

10,2

3,0

Horvátország

2,7

7,5

0,05

Szerbia

2,5

8,6

1,5

CEE8

2,9

9,8

-

Ausztria

3,5

5,5

0,0

Eurózóna

3,5

6,1

0,0

Előrejelzés: az Erste Csoport stabil növekedési pályán marad

Az elsődleges piacaira vonatkozó makrogazdasági előrejelzés fényében az Erste Csoport az egyszámjegyű skála közepénél elhelyezkedő nettó hitelállomány-növekedést vár 2022-ben. Ennek a teljesítménynek és az irányadó kamatemelési hullám eredményeként a nettó kamatbevétel legalább az egyszámjegyű skála teteje közelében található mértékben bővülhet - az eurózónában továbbra is tapasztalható negatív kamatszintek ellenére.

A nettó díj- és jutalékbevétel a várakozások szerint az egyszámjegyű skála közepén található mértékben bővül. Csakúgy, mint 2021-ben az Erste Csoport célja a kétszámjegyű ROTE (Return On Tangible Equity) elérése. Az Erste Csoport CET1 alaptőkrátája a várakozások szerint stabil marad.

Az Erste Csoport úgy véli, hogy 2022-ben a kockázati költségek az átlagos bruttó ügyfélhitelekhez viszonyítva 20 bázispont alatt maradnak. Az NPL-ráta várhatóan 3,0 százalék alatt lesz.

A kialakuló orosz-ukrán helyzet nem érinti közvetlenül az Erste Csoportot, mivel ezekben az országokban nincs jelenléte; mindkét országgal szembeni kitettsége elhanyagolható, és ennél fogva nem várható további kockázati céltartalékolás.

Nem zárhatók ki azonban közvetett hatások, például a pénzpiacok volatilitása, vagy a szankcióknak az egyes ügyfelekre gyakorolt torzító hatásai.