Három éve élvezhetjük az azonnali átutalások előnyeit

Pénzügy2023. márc. 30.Növekedés.hu

Ma már a mindennapjaink része, három évvel ezelőtt azonban nem volt ennyire magától értetődő, hogy belföldi átutalásaink az év minden napján, 0-24 óráig, kevesebb mint 5 másodperc alatt teljesülnek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által indított Azonnali Fizetés tette lehetővé, hogy bármikor egyszerűen utalhassunk egymásnak, számlaszám helyett pedig akár egy előre regisztrált e-mail címet vagy telefonszámot adhassunk meg azonosítóként. Az azonnali fizetési rendszer tökéletes alternatívája a készpénzes fizetésnek, mondhatni maga a „készpénz nélküli készpénz”!

A világon egyedülálló módon, minden bank számára kötelezően és egyidőben indult útjára hazánkban 2020 tavaszán az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR), amely lehetővé tette, hogy saját életritmusunk szerint intézhessük utalásainkat a hét bármely napján, éjjel és nappal egyaránt. Az AFR bevezetése amellett, hogy hozzájárult az ügyfélbarát digitális megoldások elterjedéséhez a bankszektorban, Magyarországot nemzetközi szinten is az élvonalba juttatta, hiszen világviszonylatban is kiemelkedően széleskörű elérhetőséget biztosított.

Miket köszönhetünk az AFR-nek?

Az azonnali fizetés bevezetése előtt a bankközi átutalások csak munkanapokon, 7 és 17 óra között teljesültek, átlagosan 1,5-2 óra alatt. Ezzel szemben a szolgáltatás bevezetése óta a 10 millió forint alatti elektronikus forintátutalások esetében az év minden napján, így hétvégén és munkaszüneti napokon is a nap 24 órájában indíthatunk és fogadhatunk fizetési megbízásokat. Az átfutási idő pedig minden esetben maximum 5 másodperc, ennyi idő alatt jut el a fizetési művelet összege a kedvezményezett számlájára és ott azonnal felhasználhatóvá válik.

A hagyományos bankszámlaszám mellett a kedvezményezett mobiltelefonszámának, e-mail-címének, adószámának vagy adóazonosító jelének megadásával is utalhatunk. Ezeket az úgynevezett másodlagos azonosítókat pedig a számlavezető bankjánál tudja mindenki magának regisztrálni.

A sikeres tranzakciókról a számlatörténetből vagy a számlavezető banktól kapott értesítésből tájékozódhatunk, a sikertelen fizetésekről pedig minden esetben negatív visszajelzés is érkezik.

A kényelmes digitális szolgáltatások elterjedését eredményezte

A fejlett mobilbanki alkalmazások és az AFR-re épülő szolgáltatások terjedésével az ügyfelek egyre növekvő része tud azonnal, kényelmesen és gyorsan utalni szinte bármilyen fizetési helyzetben, ezáltal az azonnali fizetési rendszer gyorsítja és egyszerűsíti a lakosság és a vállalkozások pénzügyeinek intézését.

Az MNB, leányvállalata, a bankközi tranzakciók elszámolásáért felelős Giro Zrt., valamint a kereskedelmi bankok által létrehozott, központi infrastruktúrára alapozott azonnali fizetési szolgáltatás új dimenzióba helyezte a magyar pénzforgalmat, és az elmúlt harminc év egyik legnagyobb magyar pénzügyi innovációjaként a bankszektor sikeres digitális átállását eredményezte. (X)