Jelentős növekedés és nyereség az MKB Csoport-nál - 10 ezer milliárd felett az MKB mérlegfőösszege

Pénzügy2022. aug. 29.Növekedés.hu

A piaci turbulenciák ellenére sikeres első félévről számolt be ma az MKB Csoport, amely közel 50 milliárd forint adózás utáni eredményt könyvelt el az első félévben. A bank mérlegfőösszege 12%-kal gyarapodott az elmúlt év során, így meghaladja a 10 ezer milliárd forintot. A kimagasló eredményekben szerepet játszott a Budapest Bankkal való sikeres tavaszi egyesülés és a hatékonyabb működést biztosító új stratégia.

Büszkék vagyunk arra, hogy az első félévben nemcsak sikerrel zártuk Magyarország legnagyobb banki fúziójának első fázisát, hanem növekedtünk és nyereséget is termeltünk. Tovább gyarapodott betét- és hitelállományunk, a fúzió révén egységes és széles termékpalettával és hálózattal rendelkezünk, így stabil alapokon folytatjuk a fejlesztéseket, hogy nemzetközi szinten is versenyképes, költséghatékony, erős magyar bankot építsünk

mondta Barna Zsolt, az MKB és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

Az MKB első alkalommal tett közzé olyan negyedéves konszolidált tőzsdei jelentést, amelyben már szerepelnek az egykori Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarékbank számai, valamint figyelembe veszi a Sberbanktól vásárolt állományokat is.

A jelentés alapján az MKB Csoport tovább erősítette piacvezető pozícióját a vállalati szegmensben: közel 460 milliárd forinttal bővült a bankcsoport vállalati üzleti hitelállománya, ami 20,4%-os éves gyarapodást jelent. A lakossági hitelek állománya 242,4 milliárd forinttal, 19,0%-kal nőtt tavaly júniushoz képest. Az MKB Csoport ügyfélbetét állománya mind lakossági, mind vállalati oldalról impozáns mértékben, összesen 17,1%-kal, 902,3 milliárd forinttal emelkedett organikusan. Ezzel az MKB Csoport teljesítménye meghaladta a piaci átlagot.

A bankcsoport a kamatkörnyezet és a kamatmarzs növekedésének köszönhetően, az extraprofit különadó ellenére

49,8 milliárd forint számviteli alapon mért adózás utáni eredményt ért el az első félévben a beolvadó bankok évközi eredményével.

A bank üzleti eredménytermelő képességét jobban bemutató korrigált adózás előtti eredmény 106,5 milliárd forint volt, amely összehasonlító alapon 41,5%-os gyarapodást jelent a hitelintézet számára az előző év azonos időszakához képest. A bankcsoport mérlegfőösszege egy év alatt 12,3%-kal, 10 190 milliárd forintra nőtt.

Az elmúlt fél év során az MKB Csoport működése még költséghatékonyabbá vált. Részben a szigorú költséggazdálkodásnak, részben a költségszinergiák kiaknázásának köszönhetően a működési költségek az éves infláció mértéke alatt emelkedtek. A bankcsoport tartósan erős tőkehelyzetéhez hozzájárult, hogy fél év alatt 35,8 milliárd forinttal nőtt az MKB Bank saját tőkéje.

Az MKB Csoport első féléves eredményei több szempontból is felülmúlták a piacot, és ezek a pénzügyi eredmények megfelelő alapot teremtenek arra, hogy a makrogazdasági kihívásokra felkészülve elegendő tartalékot képezzünk, valamint hogy tovább folytassuk a megkezdett építkezést

mondta Martzy Antal, az MKB Bank és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A bankfúzió következő jelentős mérföldköve a Csoporton belül az MKB a Takarékbankkal való jogi egyesülése lesz 2023 májusában, amelynek révén tovább erősödik a hazai gazdaságban meghatározó szerepet betöltő, tisztán magyar tulajdonú, egységes működésű nagybank. A csoport stratégiájában meghatározóak a digitális fejlesztések, amelyek célja újszerű ügyfélélmény biztosítása, a legmodernebb technológiai alapokon – ezek megvalósítására a bankcsoport a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet.