K&H: Az online videójátékok is segítik gyermekek pénzügyi tudatosságának fejlődését

Pénzügy2021. dec. 30.MTI

Az online játékokba épített mikrotranzakció is lehet a pénzügyi nevelés eszköze a K&H Bank szerint; a pénzintézet ugyanakkor ezeknek a minimális összegű, a gyakorlatban kártyás fizetést jelentő vásárlásoknak a veszélyeire is felhívja a figyelmet, különösen a gyerekek esetében.

A pénzintézet az MTI-nek küldött közleményében hangsúlyozza, hogy már a legfiatalabbak körében népszerű online játékokban is egyre több a mikrotranzakciós lehetőség. Ezekkel a pár ezer, vagy legfeljebb csak néhány száz forintos tranzakciókkal újabb pályákat, kiegészítőket, jutalmakat vásárolhatnak a játékosok, folyamatos bevételhez juttatva így a fejlesztőket.

A bank azt javasolja a szülőknek, hogy minden egyes új játéknál nézzék meg, pontosan milyen tranzakciókat tartalmaz a játék, és ne adjanak korlátlan keretet a gyerekeknek a kiegészítők vásárláshoz.

Az online játékok akár szerencsejátékokhoz hasonló ügyleteket is tartalmazhatnak - hangsúlyozták. A pénzintézet szerint fejlesztheti viszont a pénzügyi tudatosságot, ha kis tételben, előre meghatározott összeggel - akár heti vagy havi szinten, vagy a zsebpénzük terhére - gazdálkodhatnak a gyerekek, így nem esnek a felelőtlen pénzszórás csapdájába. A szülőknek természetesen a legkisebb tranzakcióknál is ellenőrizniük kell a vásárlás célját - olvasható a közleményben.