Napenergia-társasággal bővül a BÉT Xtend piac

Pénzügy2022. máj. 9.Növekedés.hu

Ünnepélyes kereskedésindító csengetés keretein belül lépett ma a BÉT Xtend piacára az EU-Solar Nyrt. A háztartási méretű naperőművek, illetve napelemrendszerek telepítésére specializálódott pécsi székhelyű, társaság tavaly került a Budapesti Értéktőzsde látókörébe – előbb csatlakozott a BÉT vállalatfejlesztési képzéséhez, az ELITE Programhoz, majd a „BÉT50 – Ötven hazai vállalat sikertörténete” című kiadványban részletesebben is bemutatkozott a tőkepiac szereplői számára. A tőzsdére lépéssel a vállalat célja többek között a hazai és a nemzetközi piacon történő terjeszkedés.

Mától foroghatnak az EU-Solar részvényei a Budapesti Értéktőzsde középvállalati igényekre szabott parkettjén, a BÉT Xtend piacon. A csengetési ceremónián Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Petre András, az EU-Solar alapítója és vezérigazgatója, valamint a tőzsdére lépést tanácsadóként támogató PwC csapata vett részt.

A csengetés keretein belül a társaság ezer darab, egyenként 250 ezer forint névértékű, dematerializált törzsrészvényét vezették be a BÉT Xtend piacára.

Az EU-Solar tőzsdére lépését átgondolt felkészülés előzte meg. A társaság ennek jegyében több, a BÉT középvállalatok tőzsdei megjelenését támogató szolgáltatáspalettájának részét képező kezdeményezésben részt vett. 2021-ben csatlakoztak a Magyarországon a BÉT által meghonosított nemzetközi vállalatfejlesztési képzéshez, az ELITE Programhoz, amelynek keretein belül a nyilvános működés szempontjából elengedhetetlen vállalatvezetési és finanszírozási ismeretekre tettek szert. A képzéssel párhuzamosan a hazai, dinamikusan növekedő középvállalatokat reflektorfénybe helyező „BÉT50 – Ötven hazai vállalat sikertörténete” című kiadványban is bemutatkoztak.

A 2012-ben alapított pécsi társaság szinte együtt fejlődött a hazai szolárpiaccal, az elmúlt években jelentős terjeszkedésbe kezdett, tevékenységével immár az ország teljes területét lefedi, munkavállalói állománya pedig a 800 főt is meghaladja. A környezettudatos szemlélet minél szélesebb körben történő népszerűsítése az EU-Solar fő alapértékei közé tartozik, ennek megfelelően a vállalat a napelemiparág lakossági szegmensére helyezi a hangsúlyt, főképp magyar háztartásokat és vállalkozásokat támogat a napenergiára történő áttérésben. Növekedési stratégiájukban ugyanakkor jelentős szerepet szánnak a nemzetközi, azon belül is a horvát és a román piacnak, amelyet a tőkeági forrásbevonás is jelentősen támogathat.

Örömmel és büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, hogy évtizedes innovatív és céltudatos munkánk gyümölcseként a hazai lakossági napelem-telepítő vállalatok közül elsőként állhatunk itt, a BÉT ünnepélyes csengetési ceremóniáján. Egy amerikai sikersztorihoz illően értünk 10 év alatt garázsból a tőzsdére!

– vonta meg munkásságuk ívét egy rövid mondatban Petre András, az EU-SOLAR Nyrt. tulajdonos-vezérigazgatója.

Tőzsdei jelenlétünk további lehetőségeket kínál és megerősíti azon törekvésünket, hogy a fosszilisről a megújuló energiára történő átállásban élen járva piacvezető pozíciót érjünk el a közép-kelet-európai megújulóenergia-piacon; innovatív, környezetbarát, útmutató megoldásaink segítségével a háztartások és a vállalatok csökkenteni tudják energiaköltségeiket és -függőségüket, ökológiai lábnyomukat. Megoldásszállítóként hozzásegítjük őket, hogy a versenyelőnyhöz jutás mellett öngondoskodóvá váljanak, és sokat tegyenek földünk és gyermekeink fenntartható, egészséges jövőjéért

– vázolta föl röviden további céljaikat a vezérigazgató.

A fenntarthatóság szemléletének érvényesítése kiemelt hangsúlyt kap a Budapesti Értéktőzsde stratégiájában, ezért is nagy öröm számunkra, hogy az EU-Solart, mint egy, a fenntartható energiára fókuszáló társaságot is a kibocsátók között köszönthetünk. Úgy vélem, a BÉT Xtend piac kiváló ugródeszka lehet a társaság számára, emellett az EU-Solar tőzsdére lépésével a portfóliójuk kialakítása során a fenntarthatósági elveket figyelembe vevő befektetők lehetőségei is bővülnek. Sok sikert, eredményes tőzsdei jelenlétet kívánok az EU-Solarnak!

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.