A Cápák között amerikai verziójának sztárbefektetője elmondta, milyen vállalkozásba érdemes kezdeni

Siker2021. márc. 15.B.F.

Mark Cuban, a Cápák között című műsor amerikai verziójának (Shark Tank) egyik sztárbefektetője, ha ma alapítana céget, egész biztosan a legújabb technológiák felé indulna el – a blockchain, azaz a blokklánc technológiára, az okos szerződésekre és a nem helyettesíthető tokenekre (NFT) összpontosítana.

Mark Cuban közvetlenül a dotcom lufi kipukkanása előtt lett milliárdos. 1995-ben ő és egy barátja, Todd Wagner elindította a Broadcast.com nevű internetes rádióplatformot, amelyet pár évre rá a Yahoo 5,7 milliárd dollárért vett meg, gazdag emberré téve ezzel Cubant. 

Manapság a Cápák között című műsor amerikai verziójának (Shark Tank) egyik sztárbefektetője, továbbá a Dallas Mavericks profi kosárlabdacsapata tulajdonosa, és eddig több száz sikeres társaságba fektetett be.

Ha ma alapítana céget, egész biztosan a legújabb technológiák felé indulna el – a blockchain, azaz a blokklánc technológiára, az okos szerződésekre és a nem helyettesíthető tokenekre (NFT) összpontosítana.

Egy podcast-műsorban úgy fogalmazott, hogy olyan dolgokkal foglalkozna, aminek köze van a digitalizációhoz.

Az NFT-k sajátos típusú blokklánctokenek, amelyek egyedik és nem helyettesíthetők, és amelyek különböző vagyontárgyak (például digitális művészeti alkotások, zene vagy filmek) tulajdonjogát jelzik. Digitális eszközök, amelyek mivel blokkláncon futnak, könnyen nyomon követhetők, látható, hogy ki melyik token tulajdonosa.

Cuban szerint a blokklánc technológia és az NFT-k hatalmas sikert fognak aratni, és az iparág többek között azért fog növekedni, mert a

Z-generáció mindennél jobban értékeli a digitális termékeket, kivéve talán egy házat, esetleg egy autót és a telefonját. Utána jön bármi, ami digitális.

A közelmúltban az NFT-k azért kerültek előtérbe, mert a Christie’s aukciósház bejelentette, hogy eladásra kínál egy teljesen digitális, NFT-alapú műtárgyat. Ez – Cuban szerint – a hagyományos műgyűjtőket majd behozza a digitális térbe.

Bár természetesen vannak kockázatok a digitális árukkal kapcsolatban, amint arra a szakértők rámutatnak, a blokklánc révén hatékonyabb lesz a vételi és eladási folyamat - mondta Cuban. Úgy fogalmazott:

Ez a szent grál.