A világ két leggazdagabb emberének véleménye nagyon eltér a közelgő recesszióval kapcsolatban

Siker2022. okt. 29.Növekedés.hu

Jeff Bezos szerint itt az ideje, hogy a vállalatok lassítsanak, mivel recesszió fenyeget, de Elon Musk elmondása szerint a Tesla nem tervez semmi ilyesmit – recesszió ide vagy oda.

A világ két leggazdagabb embere a jelek szerint eltérő véleményen van a következő hónapok és egy esetleges recesszió átvészelését illetően – írja az Insider.

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos arra figyelmeztetett, hogy a vállalatoknak óvatosnak kell lenniük és fel kell készülniük a gazdasági visszaesésre.

Bezos a Goldman Sachs vezérigazgatójának, David Solomonnak egy videójára reagálva tette a megjegyzést, aki szintén hasonló véleményen van: szerinte is fel kell készülniük a vállalatoknak arra, hogy az Egyesült Államok recesszióba kerül.

Bár Bezos már nem az Amazon vezérigazgatója, úgy tűnik, utódja is aggódik.

A múlt hónapban Andy Jassy, az Amazon jelenlegi vezérigazgatója azt mondta, hogy a vállalat „lassította a munkaerő-felvételt”. A kiskereskedelmi óriás a Bloomberg jelentése szerint továbbá tucatnyi amerikai raktárépületről szóló tervet is parkolópályára tett.

Eközben Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója egészen más véleményt fogalmazott meg.

Musk azt mondta, hogy a Teslának nem áll szándékában lassítani, amikor egy elemző megkérdezte, hogy a vállalat hogyan fog boldogulni egy esetleges recesszióban.

Nem csökkentjük a termelésünket semmilyen jelentős módon, recesszió ide vagy oda.

Musk elmondta, hogy szerinte a Tesla "jó helyen" van, ami a jövőbeli gazdasági feltételeket illeti.

Nem mondanám, hogy recesszióbiztos, de mindenképpen recesszióálló

– mondta a milliárdos.

A mostani nyilatkozata ellenére Musk az év elején figyelmeztetett, hogy az USA valószínűleg recesszióba lép, bár hozzátette, hogy "a recesszió nem feltétlenül rossz dolog."

A milliárdos korábban ambiciózus célokat tűzött ki: azt tervezi, hogy évente nagyjából 50 százalékkal növeli a termelést.

A milliárdos elmondta, hogy a Tesla jó úton halad a cél elérése felé, bár a következő negyedévben több mint 475 000 járművet kellene gyártania a cél eléréséhez – mintegy 30 százalékkal többet, mint amennyit a harmadik negyedévben gyártott.

Nem meglepő, hogy Bezosnak és Musknak eltérő véleménye van arról, hogyan kell egy vállalatot vezetni.

A múltban már számos kérdésben szembekerültek egymással, az újrafelhasználható rakéták építésétől kezdve a NASA szerződésekért folytatott versengésig.

Bezos tanácsai ugyanakkor többnyire egybecsengenek más felsővezetők tanácsaival. A JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon is recesszióra figyelmeztetett, bár a vezető azt mondta, hogy a bank nem tervez létszámcsökkentést.

Nyáron pedig a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg állítólag azt mondta egy megbeszélésen, hogy a nemzet "a közelmúlt történetének egyik legsúlyosabb recessziója előtt állhat."