Bill Gates: Warren Buffett sikerének kulcsa egy „olyan dolog, amit bárki megtehet”

Siker2021. dec. 11.B.F.

A világ egyik leghíresebb befektetője, a 91 éves Warren Buffett sikerének titka „valami, amit bárki megtehet” – legalábbis régi barátja, Bill Gates ezt állítja.

Warren Buffett nem egy átlagos üzletember: a legendás befektető hozzávetőlegesen 100,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, így a világ egyik leggazdagabb embere. 91 évesen még mindig ő vezeti a Berkshire Hathaway-t, amely cég olyan vállalatoknak a tulajdonosa, mint a Duracell és a Dairy Queen.

Buffett rendkívüli sikerének kulcsa azonban egy roppant egyszerű szokás és „valami, amit bárki megtehet” – mutatott rá régi barátja, Bill Gates egy blogbejegyzésében: Buffett minden nap szakít időt az olvasásra.

Buffett napi öt-hat órát tölt könyvek és újságok olvasásával. Állítólag nagyon élvezi, ha üzleti és befektetési problémákon gondolkodhat.

Aki az üzleti hírekkel és aktuális eseményekkel mindig naprakész információkkal rendelkezik, annak viszonylag egyszerű lesz előnyt szereznie a versenytársaival szemben - állítja.

Buffett egyszer azt mondta néhai feleségének, Susan Buffett-nek, hogy

mindenki el tudja olvasni, amit ő olvas

ezért egyenlőek az esélyek. A felesége úgy gondolta,

Buffett nagyon szeret versenyezni, nem ritkán előfordult, hogy ült egyedül az irodájában, és mindenféléről olvasott, ami mások számára is ugyanúgy elérhető, és nagyon imponált neki a gondolat, hogy ő tudja a legjobban befektetni a szerzett tudást, és ő kerül ki győztesen.

Nemcsak Buffett az egyetlen, aki sikerét nagyrészt nagyfokú tájékozottságának és a könyveknek köszönheti. A milliárdos tech-vállalkozó, Mark Cuban szintén lelkes olvasó. Már egész fiatalon rájött, hogy a sok olvasás már a pályafutása elején előnyökhöz juttathatja, és így is lett, amikor megalapította első technológiai vállalkozását, a MicroSolutions-t.

Ahogy erről a blogjában ír:

Minden könyvet és folyóiratot elolvastam, amit tudtam. 3 dollár egy magazinért, 20 dollár egy könyvért - egy jó ötlet, amely vevőkhöz vagy egy jó megoldáshoz vezetett, és sokszorosan megtérült.

„Minden, amit olvastam, nyilvános volt” – teszi hozzá. „Bárki megvásárolhatta ugyanazokat a könyveket és folyóiratokat. Ugyanaz az információ bárki számára elérhető volt, aki akarta." De megjegyezte, hogy a legtöbb ember nem akart ilyen mélységben utánajárni a dolgoknak.

Cuban szerint az, hogy időt szakított a „tudáselőny megszerzésére”, segített abban, hogy jobban teljesítsen versenytársainál.

Egy kis számítógépes tapasztalattal rendelkező srác fel tudta venni a versenyt sokkal tapasztaltabb fiúkkal - csak azért, mert időt szántam arra, hogy mindent megtanuljak.