Egy magyar fintech lehet a híd, ami összeköti az embereket a kriptovaluták piacával

Siker2021. aug. 26.D.F.D.

A BlockBen, magyar-észt fintech olyan új, innovatív terméket kínál, ami által bárki fektethet virtuális eszközökbe. Hatalmas növekedésen ment keresztül a kriptovaluta piac, és már a nagyvállalatok, nemzetközi pénzintézetek, sőt a jegybankok is látnak benne fantáziát. Most egy hazai cég lehet a híd, ami megnyitja a lehetőséget, hogy komoly informatikai, vagy pénzügyi szaktudás nélkül is beszállhassunk ebbe az üzletbe.

Óriási növekedésen ment át a kriptovaluták piaca az elmúlt években. A szemünk láttára nőtt ki a földből egy teljesen új ága a világgazdaságnak.

A kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja 2013-ban alig érte el az 1 milliárd USA dollárt (USD) – napjainkban azonban közel 2000 milliárd USD. Ez azt jelenti, hogy

a teljes piac 8 év alatt nagyjából 2000-szeres növekedést produkált.

Szakértők szerint Magyarországon a kriptovalutákban tartott vagyon mértéke eléri a 300 milliárd forintot – hangzott el a magyar tulajdonú, észt fintech, a BlockBen által tartott sajtóeseményen.

Magyar – észt fintech

A BlockBen olyan blockchain alapú megoldásokat kínál magyar és nemzetközi ügyfeleinek, amelyek biztonságosabbá és átláthatóbbá teszik a digitális pénzügyeket. 2017 óta foglalkozik blockchain alapú termékek fejlesztésével és virtuális eszközök kereskedelmével.

Küldetése, hogy minél elérhetőbb és biztonságosabb blockchain alapú megoldásokat hozzon létre,

amelyek egyszerre igazodnak a technológia alapvető elveihez és felelnek meg a szabályozói elvárásoknak.

Krocsek Attila Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója

A blockhain fehérítheti a gazdaságot

A blockchain technológia előnye, hogy

hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít.

Ezért jelent biztonságos megoldást az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetést bonyolítanak, vagyis minden olyan területen, ahol biztonsági prioritás az információk megváltoztathatatlansága.

Ez a technológia már most az élet számos területén hozott áttörést.

A koronavírus-világjárvány kezelésében kulcsfontosságú vakcinák tárolásának és szállításának nyomon követésére például két angliai kórház is blockchain-alapú rendszert használt.

A világ legnagyobb autógyártói közül elsőként a BMW és Ford döntött úgy, hogy blockchain alapú „születési anyakönyvi kivonatot” ad a jövőben minden autójához. Az elektronikus szervizkönyv meghamisíthatatlan módon rögzíti majd az autóval kapcsolatos összes eseményt.

Szabolcsi András, a BlockBen informatikai igazgatója

A blockhain technológiák egyébként hosszútávon segíthetik a gazdaság fehérítését is – hangzott el a növekedés.hu kérdésére.

A BIT változást hozhat a piacon

A BlockBen új terméke a BIT, ami hatalmas változást hozhat a magyar piacon, ahol

a növekvő vásárlási igények miatt egyre több izgalmas innováció lát napvilágot a digitális pénzügyi eszközök területén.

Ilyen a BlockBen Index Token, vagyis BIT néven a BlockBen által indított kriptoindex is. A BIT egy termékcsalád, amely többféle terméket is tartalmaz.

Veszer Zoltán a BlockBen termékfejlesztési vezetője, eBSO

A már elérhető BIT TOP20+ előnye például az, hogy a tulajdonosok változatos portfólióval rendelkezhetnek, így nem csupán egy eszköz piaci mozgásának teszik ki magukat.

Azok is belevághatnak, akik kezdők a kriptopiacon és nincsenek tőzsdei ismereteik,

hiszen az index menedzselését lefektetett szabályok alapján szakértők végzik el helyettük. Az indexben a kockázat több mint 20 eszköz között oszlik meg, miközben olyan biztonság kapható a blockchain technológiának köszönhetően, amit korábban tipikusan csak intézményi befektetők tudtak elérni.

A BIT ugyanis a BlockBenPay Wallet-nek köszönhetően biztonságosan tárolható, 30 millió dolláros értékhatárig biztosítva.

A BIT TOP20+ portfolió 75 százalékát a világ legtöbbet érő kriptovalutái alkotják, 10-10 százalékát pedig a BlockBen saját fejlesztései, mint az auditált, arany alapú BNOX. 5 százalékban pedig olyan, kisebb értékű kriptovaluták is bekerülnek az alapba, amelyeket adatelemzés alapján, jelentős potenciáljuk miatt választ ki a cég.

Az eszközöket hetente értékeli újra a BlockBen,

mégpedig a hagyományos részvénypiacon 1984 óta alkalmazott Russell Index használatával.  

A híd az emberek és a kriptovaluták között

A BlockBen tevékenységére egyébként úgy tűnik hatalmas szükség van, mivel a kriptovaluták piacára egyre inkább felfigyeltek a világ nagyvállalatai, neves pénzintézetei, így

ma már realitássá vált, hogy átlagemberek is  virtuális eszközökbe fektessék a megtakarításaikat.

Ehhez persze kell egy közvetítő cég, hiszen az emberek nagyrésze se nem informatikus, se nem pénzügyi szakember. Ez a híd, ez a közvetítő cég lehet a BlockBen.

A nagyok is beszálltak

Coca-Cola, Microsoft, Starbucks – csak néhány olyan világcég, amely már elfogadja fizetőeszközként a Bitcoint. A kriptovaluták egyre elfogadottabbá válnak a hagyományos pénzügyi rendszerekben.

A Wall Street egyik óriása,

a Goldman Sachs nemrég jelentette be, hogy a továbbiakban kriptovalutákhoz kapcsolódó kereskedési lehetőségeket is kínál befektetőinek,

például Bitcoin vagy Ethereum alapú konstrukciókat. A világ legnagyobb tőzsdeüzemeltető csoportja, a chicago-i vagy a new york-i értéktőzsdét is üzemeltető CME Group már több kriptovalutával foglalkozó vállalatban szerzett tulajdonrészt, és Bitcoin Futures néven maga is kínál befektetési lehetőséget a digitális eszközhöz kapcsolódóan.

Idén februárban pedig

a Nasdaq is elindította Crypto Index-ét,

amely a legfontosabb digitális eszközök pénzügyi teljesítményét mutatja, és amely jelenleg 8 kriptovalutát tartalmaz.

A hagyományos pénzügyi piac szereplői is érzik:

új világrend van születőben, amelyben már megkerülhetetlenek a kriptovaluták,

illetve az ezek technológiai hátterét adó blockchain-megoldások.

A világ számos jegybankja dolgozik már blockchain alapú digitális valutákon (central bank digital currency, CBDC), köztük az úttörő a Kínai Nemzeti Bank, amely 2020 októberében meg is kezdte a digitális jüan tesztprogramját.

A világ első hivatalos digitális jegybanki valutáját a kínai kormány a 2022. februári pekingi téli olimpiai játékok idejére már széles körű használatra szeretné bocsátani.

A digitális valuták egyébként

a feltörekvő gazdaságok számára is nagy segítséget nyújthatnak, megoldva sok őket súlytó nehézséget,

például a gyenge gyorsan inflálódó helyi pénz miatti problémákat – derült ki a növekedés.hu kérdésére adott válaszból.

Körvonalazódó szabályozás

Ezzel párhuzamosan persze a szabályozási környezet is elkezdett körvonalazódni, ami méginkább abba az irányba tolja el a piacot, hogy tömegek szálljanak be, és fektessék virtuális eszközökbe a pénzüket.

A világ számos országa mellett már Magyarországon is egyre nagyobb állami figyelmet kapnak a kriptovaluták, digitális eszközök és az egész piac megfelelő szabályozása,

ami pozitív hatással van a piac stabilitásának növekedésére. Ennek a szabályozói tevékenységnek egyik legújabb eleme hazánkban, hogy 2022. január 1-jétől immár az szja-törvény külön szakasza foglalkozik a kriptoeszközökkel.

Jövőre már egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni a kereskedésen és a bányászaton elért nyereség után Magyarországon.

Szociális hozzájárulás nem terheli a fenti tevékenységeket, ráadásul a hozzájuk kapcsolódó költségek jelentős része – akár a villanyszámlák vagy a tőzsdéknek fizetett díjak is – levonhatók a nyereségből. Először a 2023 májusában esedékes adóbevallásokban kell szerepeltetni ezeket a tevékenységeket.

Fontos része a csomagnak, hogy

akik eddig adózatlan hozamot realizáltak kereskedésen vagy bányászaton, azok 5 évre visszamenőlegesen adóamnesztiát kapnak, amennyiben visszamenőleg adóznak a tevékenységekből származó nyereségből.

Az adóamnesztia és a visszamenőleges bevallás jó lehetőség arra, hogy egyre tovább tisztuljon ez a piac.

Világszerte zajlanak törekvések a piac regulációjára: az Európai Unióban jelenleg is folyik a Crypto Asset Regulation kidolgozása, amely uniós szinten szabályozná a kriptovaluták piacát. Kína pedig az elmúlt hetekben rendkívül szigorú és célzott szabályozási intézkedéseket jelentett be, melyek elemzők szerint a digitális jegybanki valuta bevezetésének támogatására irányulnak.