Apple-vezér: Így változik a viselkedésünk, ha úgy érezzük, megfigyelnek minket

Tech2022. júl. 2.B.F.

Tim Cook szerint megváltozhat a viselkedésünk, amikor úgy érezzük, hogy megfigyelés alatt állunk a technológia által, és szerinte „ez nagy mértékben megváltoztatja a társadalmat” is.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója többször kritizált már más tech-cégeket a felhasználóik adatainak megfigyelése miatt. Most megint megszólalt a témában: jelezte, hogy az efajta adatgyűjtések hamarosan széles körben elterjedt problémává válhatnak a társadalom egészében.

A 2022-es TIME100 Summit rendezvényen Cook azt mondta, hogy

„meglehetősen aggódik” amiatt, hogy a technológiai cégek megfigyelik a felhasználókat, mert ez megváltoztathatja a legtöbb ember viselkedését és azt, ahogy egymással viselkednek.

Megrémít a magánélet elvesztésének gondolata – fogalmazott a 61 éves Cook.

Ha úgy érezzük, hogy állandóan megfigyelnek minket, akkor a viselkedésünk megváltozik. Kevesebb dolgot csinálunk. Kevesebbet gondolkodunk a dolgokon. Változni kezd a gondolkodásmódunk. Egy ilyen világban, ha visszafogjuk magunkat, [az] jelentős mértékben megváltoztatja a társadalmat.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az emberek másként viselkednek, ha tudják, hogy figyelik őket. 2018-ban egy holland egyetem kutatói azt találták, hogy

a résztvevők kevesebbet csaltak a teszteken, amikor kamerák is jelen voltak.

Egy másik, 2019-ben közzétett felmérésében néhány résztvevőnek a saját bevallásuk szerint a megfigyelés ténye befolyásolta viselkedésüket,

48 százalékuk szerint pedig az, hogy megfigyelés alatt állnak, megváltoztathatja még a munkahelyi viselkedésüket is.

Cook aggályai egybevágnak a technológiai vállalatokat és a felhasználói adatokat övező közelmúltbeli vitákkal.

Nemrégiben a Facebook több mint másfél millió embernek egyenként 400 dollár körüli összeget fizetett ki, miután a bíróság megállapította, hogy évekig jogellenesen használták fel a felhasználók képeit Illinois államban.

A Google Fotók ellen is indult már hasonló per. A Google összes platformja – beleértve a Gmailt, a Google Dokumentumokat és a cég névadó keresőjét is – olyan információkat tárol, mint a telefonszámunk, a tartózkodási helyünk és a meglátogatott webhelyek.

A Google továbbra is fenntartja, hogy az általa tárolt személyes adatokat nem értékesíti, hanem arra használja fel őket, hogy személyre szabott hirdetéseket állítson össze a felhasználóinak.

A technológiai világ számtalan adatvédelmi problémája ellenére Cook „optimista” a tekintetben, hogy a technológiai vállalatok várhatóan több módszert is kidolgoznak majd az egyének adatainak tiszteletben tartására, bár nem részletezte, hogy ezeket az önzetlenség, a perek vagy a szövetségi szabályozás veszélye motiválja-e.