Cseh cégek uralják a tech-vállalkozások közép-európai mezőnyét

Tech2019. okt. 27.Növekedés.hu

Bár a Cseh Köztársaság legutóbb visszaesett a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában, úgy tűnik, a cseh technológiai start-up vállalkozások a legjobbak a közép-európai térségben, olvasható a radio.cz hírportálon. Ez derül ki a nemzetközi könyvvizsgáló vállalat Deloitte közelmúltban közzétett jelentéséből, amely 19 cseh vállalkozást sorolt az 50 legjobb, belföldön alapított közép-európai technológiai cég közé.

A rangsorban vállalkozásokelmúlt négy év soráa n elért növekedésli ütemét vizsgálták. 

A 2018-as év első két helyére cseh vállalkozás került: a 3D nyomtatással foglalkozó Prusa Research és a repülőjegy foglalásokat bonyolító honlap, a Kiwi.com. Növekedésük messze meghaladta a többiekét: több, mint 10 ezer százalékos értéket mutatott fel.

Az idei évben a verseny sokkal szorosabban alakult. A Prusa Research-nak át kellett engedni az első helyet egy litván szoftver vállalkozásnak, a Voltas IT-nek. Ezúttal a Voltas IT növekedési üteme haladta meg az 1 000 százalékot.

Az idei év mégis jelentős előrelépést hozott a cseh vállalkozások számára: míg a 2018-as évben csak 7 képviselőjük jutott az első 50 közé, idén már 19 található a rangsor elit hányadában. 

Jó hír a cseh gazdaság szempontjából az is, hogy idén rekord számú, a tavalyinál háromszor több cseh vállalkozás nevezett e versenybe.

A Deloitte 19 ország vállalkozásainak fejlődését vizsgálta. Nem állítható, hogy a Cseh Köztársaságban könnyebb lenne az üzleti környezet, mint a többi közép-európai országban. Itt azonban nagy számú tehetséges és keményen dolgozó vállalkozó található, akiknek sok innovatív ötletük van, akik igénylik egymás közreműködését és jobb teljesítményre sarkallják a többieket.

mondta Kateřina Novotná, aki részt vett a lista összeállításában

Például van egy sor honlap tervező vállalkozás, amely már sikeresen kilépett külföldi piacokra is. A Kiwi.com és a Prusa Research esetében elmondható, hogy saját üzleti szegmensükben vitathatatlan világelsőkké váltak. 

A Prusa Research valóban túllépett a térségi korlátokon és világpiaci részesedése tavaly meghaladta a 10 százalékot.

A Brno városában működő start-up, a Kiwi.com, amely az on-line foglalások bonyolításával foglalkozik, a leggyorsabban növekvő 500 európai, közel-keleti és ázsiai vállalkozás tavalyi listáján a Prusa Research-hoz hasonló teljesítményt ért el. Az amerikai General Atlantic befektetési alap 3 milliárd koronáért (mintegy 39 milliárd forintért) vásárolt üzletrészt a vállalkozásban és annak fő tulajdonosává vált. 

E sikerek ellenére az a tény, hogy a Cseh Köztársaság a Világgazdasági Fórum 2019. évi versenyképességi rangsorában a 32. helyre csúszott vissza, jelzi: a cseh vállalkozások nem elégedhetnek meg a közép-európai régióban élvezett meghatározó szereppel.