A Line, ami megváltoztatja a városról alkotott képünket - Nézze meg a legmodernebb várost a világon

Utazás2022. nov. 20.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Szaúd-Arábia egy olyan várost tervez építeni a sivatagban, amely egyetlen nagyon hosszú épületből állna. A lineáris város projekt keretében megépülő épület a tervek szerint 9 millió embernek adna otthont.

Képzeljünk el egy olyan várost, amely egy egyenes vonalból áll, ahol nincsenek autók, még utak sem, és teljesen megújuló energiaforrások működtetik. Bár sokan kételkednek benne, hogy a The Line (A Vonal) egyáltalán megépül, Szaúd-Arábia nagy reményeket fűz hozzá.

A futurisztikus város a Neom nevű cég projektének részeForrás: neom.com

A futurisztikus város a Neom nevű cég projektének része – írja a CNN. A futurisztikus város az az Öböl-menti országtól északnyugatra, a Vörös-tenger közelében lesz – derült ki korábban Mohammed bin Szalmán trónörökös bejelentéséből. A The Line lesz egyébként Neom első építménye és a becslések szerint 500 milliárd dollárba fog kerülni.

Az épület 200 méter széles lesz, és gyakorlatilag egy függőleges városként fog működni, valamint 500 méterrel a tengerszint fölött fog elhelyezkedni. A település várhatóan csupán 34 négyzetkilométernyi földet foglal majd el.

Az épület 200 méter széles lesz, és gyakorlatilag egy függőleges városként fog működniForrás: neom.com

Bár minden részletre nem derült még fény, a tervezők azt állítják, hogy a The Line teljes egészében megújuló energiával fog működni, utak, autók és károsanyag-kibocsátás nélkül.

A tervek szerint a The Line

három rétegből fog állni: az első, a felszín a gyalogosoké, a második a föld alatt az infrastruktúráé, a harmadik pedig a szállítóeszközöknek lesz kialakítva. A lakók nagysebességű vasúton utazhatnak majd egyik pontból a másikba.

Három rétegből fog állni: az első, a felszín a gyalogosoké, a második a föld alatt az infrastruktúráé, a harmadik pedig a szállítóeszközöknek lesz kialakítva. Forrás: neom.com

A kritikusokat olyan kétségek gyötrik, hogy a projekt technológiai szempontból megvalósítható-e egyáltalán, mások "disztópikusnak" nevezték a látványos promóciós videóban bemutatott víziót.

A The Line a Saudi Vision 2030 elnevezésű programnak a része, amelynek célja többek között, hogy Dubai és Abu Dhabi a turizmus fellegváraként fellendítsék a gazdaságot. A cél, hogy az évtized végére elérjék az évi 100 millió látogatót, mindez pedig várhatóan több milliárd dollárral fogja fellendíteni a helyi gazdaságot, és új munkalehetőséget fog teremteni.