Éledezik a turizmus, de még csak a válság előtti szint felénél járunk

Utazás2022. márc. 15.Sz.A.
A rovat támogatója:

Tavaly Görögországba, Spanyolországba és Horvátországba tért vissza a legtöbb turista. Magyarországon 12 százalékos növekedést láthattunk a vendégéjszakák számában.

Tavaly 1,8 milliárd eurót tett ki az EU-ban eltöltött vendégéjszakákra fordított összeg, amely a 2020-as adatokhoz képest 27 százalékos emelkedést mutat - derül ki az Eurostat friss adataiból.

A legnagyobb emelkedést Görögországban, Spanyolországban és Horvátországban regisztrálták, néhány uniós államban azonban tovább csökkent a szállodák forgalma: például Ausztriában, Szlovákiában és Lettországban.

Magyarországon az uniós adatok szerint tavaly 12 százalékos bővülés volt a turizmusban, ez azonban még így is csak a járvány előtti szint fele, és főleg a belföldi turizmusnak köszönhető az élénkülés.

Összességében az EU-ban tavaly a 2019-es adatokhoz képest 37 százalékkal alacsonyabb volt a vendégéjszakákra fordított kiadások összege.

Az Eurostat ábráján pirossal jelölték a külföldi, kékkel a belföldi turizmus alakulását, fekete színnel a kettőt együttvéve.

A járvány előtti szinthez képest a görögök tudták a legtöbb turistát visszacsalogatni (+88% éves szinen, mínusz 49% a járvány előtti szinthez képest).

Ha viszont a válság előtti szinthez hasonlítjuk a turizmus adatait, akkor Horvátország áll viszonyag a legkedvezőbb helyen, (mínusz 23 %, 2019-hez viszonyítva).

Magyarország mellett Szlovákia, Lettország és Málta mutatja a legnagyobb, 50 százalék körüli visszaesést 2019-hez képest - írja az EU statisztikai hivatala.