Hiába a szankciók, az orosz milliárdosok még mindig tele vannak pénzzel

Elemzések2022. márc. 15.D.J.

Az oligarchák vagyona ugyan látványos fogyásnak indult az utóbbi hetekben, még mindig csillagászati összegeken ül az orosz gazdasági elit.

Ahogy kitört az orosz-ukrán háború az európai és az amerikai szankciók rögtön célba vették az orosz oligarchákat.

Sorra fagyasztották be a nyugati bankokban a pénzemberek vagyonát, miközben az ingatlanjaik és a jachtjaik egy részét is lefoglalták. Az olasz rendőrség például Oroszország egyik leggazdagabb emberének, Alekszej Mordasovnak is elkobozta a hajóját.

A távközlésben, a médiában és a fémiparban is érdekelt Aliser Uszmanov a szardíniai villájának mondhatott búcsút.

A brit Chelsea csapat orosz tulajdonosa Roman Abramovics is hiába jelentette be múlt héten, hogy eladja a futballklubját. Mivel az Egyesült Királyságban lévő vagyonát befagyasztották most már nem igen kezdhet semmit a Chelsea-vel.

A dúsgazdag oroszok lehetőségei az országukat célzó szankciók miatt egyre inkább szűkülnek. Hisz a cégeik nem igen tudnak üzletelni Európával és Amerikával.

Ám mindennek ellenére még mindig rengeteg tőke összpontosul az oligarchák kezében.

Oroszországban a társadalmi különbségek egyébként is égbe szökőek. Ha megnézzük, hogy egy adott országban az összes milliárdos vagyona hogyan aránylik az adott állam GDP-jéhez akkor azt fogjuk látni, hogy ez az arány Oroszországban a legnagyobb.

A háború előtt a kérdéses mutató több mint 20 százalékon állt. A nyugati szankciók miatt ugyan komoly visszaesés történt, de két héttel az ukrán háború kitörése után az orosz milliárdosok vagyona még így is a 2021-es orosz GDP-nek úgy a 15 százalékát tette ki.

A helyi milliárdosok vagyona az adott ország GDP-jéhez arányosítva

Sárga kör: 2022. február 23-ai állapot; Zöld csík: 2022. március 10-ei állapot

(Forrás)

A nyugati szankcióknak természetesen a nyomásgyakorlás a célja.

Az amerikai és az európai döntéshozók remélik, hogy az intézkedések miatt előbb utóbb a saját belső köre Putyin ellen fog fordulni és a pénzemberek ha nem is fosztják meg a hatalmától, de ráveszik, hogy vonuljon ki Ukrajnából.

Ám egy Oroszország-szakértő Ben Judah szerint ez a terv aligha fog célt érni. Egy ilyen taktika 20 éve működött volna. Ma már nem. Még 2003-ban lett egyértelmű, hogy az oligarchák kora véget ért. Ez volt azaz esztendő, amikor Mihail Hodorkovszkijt, Oroszország akkori leggazdagabb emberét, a Jukosz olajtársaság fő részvényesét letartoztatták.

A vád szerint csalás, sikkasztás és pénzmosás volt a bűne, de mindenki sejtette, hogy mi volt vele az igazi probléma. Az ellenzéket pénzelte.

Putyin üzenete Hodorkovszkij becsukatásával egyértelmű volt. Oroszországban a milliárdosok addig tarthatják meg a szabadságukat és a vagyonukat, amíg azt Putyin jónak látja. Ez a felismerés pedig alapvetően megváltoztatta a gazdasági elit hozzáállását a politikához.

Valószínűtlen, hogy komoly nyomást mernének gyakorolni Putyinra.

Az már a sors fintora, hogy sokuk épp azért vitte a vagyona jó részét Nyugat-Európába és Amerikába, mert tartottak attól, hogy Oroszországban a pénzük nincs biztonságban. Most viszont a szankciók miatt a kimenekített pénzük jó részéhez nem tudnak hozzáférni.