Trump újra letarolhatja Amerikát

Elemzések2022. szept. 12.D.J.

A volt elnök mögött egyre jobban összezár a pártja. A jelöltjei jó esélyekkel indulnak a novemberi félidős választásokon. Viszont ellenük dolgozik, hogy a Biden-kormányzat népszerűsége kilőtt az utóbbi egy hónapban.

Republikánus körökben Trump ellen fordulni felér egy politikai halálos ítélettel. Jó példa erre Liz Cheney, aki fényes karrier elé nézett egész addig, amíg tavaly nem szavazta meg a volt elnök felelősségre vonását.

A konzervatív szavazók emiatt alaposan megbüntették. Idén Wyomingban a nyári republikánus előválasztáson kigolyózta egy kezdő politikus Harriett Hageman, aki egyetlen ok miatt tudott győzni: Trump teljes vállszélességgel támogatta az indulását.

Nem Liz Chaney az egyetlen, aki hasonló sorsra jutott. Abból a tíz republikánusból, aki tavaly nyíltan szembefordult Trumppal, négy visszavonult, négy pedig egy-egy helyi választáson bukott el.

Trump népszerűsége a pártján belül továbbra is töretlennek tűnik. Hiába razziázott a floridai otthonában az FBI, a választók emiatt nem pártoltak el tőle.

Egy republikánus körökben mozgó elemző John Thomas szerint a házkutatás áldozattá tette Trumpot. A bázisát csak még jobban feltüzelte, hogy az otthonát feltúrták a hatóságok.

Fél éve még úgy tűnt, hogy a Republikánus Párt fel fog töredezni. Hisz egyre többen kezdtek felsorakozni Trump egyik kihívója, Ron DeSantis mögött.

Ám a floridai kormányzó kampányának az előkészítése időközben leállt. Hiába pedzegették korábban többen is, hogy esetleg 2024-ben indulna az elnöki székért, ez a terv egy időre lekerült az asztalról – árulta el John Thomas. Trump belső ellenzéke visszavonulót fújt.

Novemberben nagy a tét

Már csak két hónap és Amerikában félidős választások lesznek. Szövetségi szinten újraválasztják a kongresszus összes képviselőházi tagját és a szenátus harmadát. Az államokban a kormányzók kétharmadáról és hatezer parlamenti képviselőről voksolnak.

A tét óriási: ha most élre tőrnek a republikánusok, akkor megbéníthatják a Biden-kormányzat munkáját.

Általában az ehhez hasonló félidős voksolásokon az ellenzék szokott jobban szerepelni. Utoljára 2002-ben fordult elő, hogy a hatalmon lévő pártot nem gyengítették meg a kongresszusi választások.

Az világos, hogy Trump jelöltjei mögött a republikánusok fel fognak sorakozni.

Egy NBC kutatás szerint a konzervatív szavazók annyira szeretik, hogy a 41 százalékuknak a volt elnök fontosabb, mint az egész Republikánus Párt. Ez az arány pedig csak nőtt az utóbbi időben.

Csakhogy novemberben a választási győzelemhez nem biztos, hogy önmagában elég lesz Trump bázisát mozgósítani.

A dúsgazdag politikus több helyen is, szinte ismeretlen, elhivatott kezdőket szeretne a szenátusi székekbe ültetni. Olyanokat, akik még soha életükben nem szerepeltek hasonló választáson. Egy republikánus politikai elemző Whit Ayres szerint, az amatőr jelöltek indítása rizikós húzás.

Ráadásul a független szavazókat az is eltántoríthatja, hogy Trump embereit sokszor kevésbé érdekli az infláció vagy a gazdasági válság és sokkal inkább szeretnek arról beszélni, hogy a 2020-as választások szerintük el lettek csalva.

A republikánusok ellen dolgozik az is, hogy hosszú tétlenség után a nyáron a Biden-kormányzat több látványos eredményt is fel tudott mutatni.

Úgy 20 millió amerikainak átváltva mintegy 4 millió forinttal csökkentették a diákhitel-tartozását, ráadásul elfogadtak egy roppant népszerű törvénycsomagot, amely egyebek mellett a gyógyszerárak csökkentését tűzte ki célul.

A közvélemény-kutatások elemzésével foglalkozó FiveThirtyEight pár hónapja még úgy vélte, hogy a republikánusoknak 60 százalék esélyük van rá, hogy a novemberi választásokon többséget szerezzenek a szenátusban. Azóta viszont fordult a kocka: most már a demokraták győzelmi esélyét teszik meg 60 százalékra.