15 éve nem látott magasságban az amerikai alapkamat

Hírek2022. nov. 2.Sz.A.

Újabb, sorozatban a negyedik nagymértékű, 75 bázispontos kamatemelését hajtotta végre az amerikai jegybank. A Fed jelezte, hogy a jövőben az eddigieknél lassabb tempóban szigoríthatnak, de a kamatpálya magasabb szinten tetőzhet. Ma a kamatszintet 3,75- 4 százalékra, vagyis 15 éve nem látott szintre emelték. A hírre erősödött a dollár, és az amerikai tőzsdeindexek tovább estek.

Sorozatban a negyedik 75 bázispontos kamatemelését hajtotta végre az amerikai jegybank. Az amerikai alapkamat most 3,75- 4 százalékon áll, és további emelések várhatóak, igaz, a jegybank utalása szerint a jövőben már lassabb tempóban szigoríthatnak.

A Fed kiemelte, hogy jobban figyelik, milyen késleltetett hatással van a reálgazdaságra a monetáris szigorítás.

A kamatdöntést indokló közlemény szerint addig emelik a kamatszintet, amíg a szigorítás hatására el nem érhető a két százalékos infláció cél.

A jegybank szerint az eddigi kamatemeléseknek a reálgazdaságra és az inflációra, "a gazdasági és pénzügyi fejleményekre gyakorolt összesített hatását" is nézik.

A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell, a Fed elnöke úgy fogalmazott, hogy a későbbiekben mérséklik a kamatemelések tempóját.

Ugyanakkor a kamatpálya teteje magasabban lehet, mint azt korábban várták.

A Fed legutóbbi előrejelzése szerint 4,6 százalék körüli szintnél állhat meg a kamatemelés. A mostani bejelentés után a 4,5-4,75 százalékos kamatpálya-tetőzésre lehet számítani, de elemzők szerint nem kizárt az 5 százalékos szint sem.

A Fed mai döntése megegyezik az elemzői várakozásokkal, a többség 75 bázispontos emelésre számított.

A kamatemelés mértékének hírére, illetve a sajtótájékoztatón elhangzottakra erősödéssel reagált a dollár, a Wall Street-i tőzsdei mutatók pedig tovább estek.

Az amerikai infláció 8,2 százalékon állt szeptemberben, a maginfláció pedig 6,6 százalékos, ami 40 éves rekordot jelent. Az amerikai jegybank ilyen gyors ütemű kamatemelésére szintén 40 éve nem volt példa.

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben 2,6 százalékkal bővült éves összehasonlításban, ami kifejezetten jó hír a gyengébb első félév után.

A Fed következő kamatdöntő ülésre december 13-14-én kerül sor, elemzők ekkor már csak 50 bázispontos emelésre számítanak.

A kamatemelés hírére gyengültek az amerikai tőzsdeindexek. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1,55 százalékkal, 32 147,76 pontra csökkent.
Az S&P 500-as mutatója 2,52 százalékkal lett kevesebb, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 3,36 százalékkal esett.