A COVID-19 felgyorsítja a téli sportok technológiai fejlődését

Hírek2021. jan. 19.Növekedés.hu

A Mastercard a téli sportok szakértőivel közösen vizsgálta az iparág jövőjét és a COVID-19 hatásait.

A Mastercard megbízásából 15 európai ország 53 téli sportszakértője készítette el az új, független Delphi-tanulmányt "A technológia hatása a téli sportok jövőjére a COVID idején" címmel. Az eredmények alapján úgy tűnik, a COVID-19 2025-re felgyorsítja a téli sportipar technológiai fejlődését.

Az európai kutatást Dr. Sascha L. Schmidt, a WHU Center for Sports and Management munkatársa vezette a Mastercard, a Hahnenkamm versenyek partnerének megbízásából. A kutatásból kiderül, hogy a szakértők több mint fele (56 százalék) szerint a kezdeti rövid távú kihívások ellenére a világjárvány okozta változások hosszú távon is átalakítják az iparágat.

A kutatás feltárja a COVID-19 kihívásait és azokat a lehetőségeket is, amelyeket a hosszú távon bekövetkező változások hoznak, de a szerzők célja a téli sportélmények fejlesztése is.

2025-ig növekedni fog az érintésmentes technológia terjedése

A téli sportágazatban jelentős változás következett be, amely számos üdülőhelyet arra kényszerített, hogy átértékeljék sípályáik működését. Szemben a tavalyi 62 százalékkal, idén már a szakértők 73 százaléka látja úgy, hogy 2025-ig növekedni fog az érintésmentes technológia terjedése és ezáltal az ehhez kapcsolható élmények is, ideértve a fizetést, az ételrendelést, a síkölcsönzést és a szállodai bejelentkezést. Míg az iparág kezd kilábalni a nehézségekből, a szakértők 49 százaléka azt jósolja, hogy a COVID előtti szint általánosságban - a síelő közönség és a látogatottság - 2023-ig nem áll vissza, és a téli sportesemények kilátásai is hasonlóak.

A vártnál jobb kilátások mögött az új technológiák gyors adaptációja rejlik. A legfrissebb adatok szerint a digitalizáció globálisan nyolc hét alatt öt éves fejlődést tudhat maga mögött. Ez alól pedig a téli sportok sem jelentenek kivételt.

2025-re a járványnak a technológia három kulcsfontosságú területére lesz közvetlen hatása

A szakértők előrejelzései szerint 2025-re a járványnak a technológia három kulcsfontosságú területére lesz közvetlen hatása; az edzésre, a felkészülésre és a rehabilitációs lehetőségekre a sportolók számára (54 százalék), a síelőknek nyújtott kényelmi szolgáltatásokra, ideértve a turistákat is (56 százalék), valamint a sífelvonók technológia optimalizálására a vírusok terjedésének minimalizálása érdekében (41 százalék).

"Ez a második tanulmány, amelyet az európai téli sportiparról készítettünk. Míg 2020 a COVID-19 miatt példa nélküli év volt, a technológia fejlődése még tovább gyorsult. Az elkövetkező időszakot nézve az új technológiák alkalmazásával folytatódik az iparág felépülése"

– mondta Jeanette Liendo, a Mastercard Europe marketing és kommunikációs igazgatóhelyettese.

2025-re a korszerű anyagok használata lesz az egyik legnagyobb változás

A felszerelésgyártók közül sokan stratégiájuk átgondolására, valamint kutatásra és fejlesztésre használták fel a 2020-as évet. Az előrejelzések szerint 2025-re a korszerű anyagok használata lesz az egyik legnagyobb változás a téli sporteszközök gyártásában. Ez magába foglalja a GPS nyomkövetőkkel történő intelligens védelmet, valamint a síelők biometrikus adatainak mérését, illetve a megújult szigetelő anyagokat a melegebb, mégis könnyebb síruhákhoz. A legnagyobb előrelépés mégis a szurkolói élmény területén várható: számíthatunk például a Hahnenkamm versenyekhez hasonló események digitális közvetítésére. A szakértők 73 százaléka a legjelentősebb változást abban látja, hogy 2025-re a rajongók részletes információkat láthatnak majd a sportolók teljesítményéről verseny közben is.

2025-re az eSport fejlődése megnyitja a virtuális pályákat mindenki számára szerte a világon

A szakértők szerint 2025-re a technikai fejlődés egy másik területen is megjelenik, eSport formájában. A virtuális sportok 2020-ban törtek be a piacra, mivel a személyes eseményeket a COVID-19 miatt törölték vagy elhalasztották. Ugyanakkor a téli sportok jelenleg nem igazán vannak jelen a virtuális világban; csak az olyan ismert játékokban, mint példáulaz SSX Tricky. Azonban a szakértők 37 százaléka azt jósolja, hogy 2025-re az eSport fejlődése megnyitja a virtuális pályákat mindenki számára szerte a világon, beleértve azokat a helyeket is, ahol a síelés egyébként nem lehetséges. Amellett, hogy a földrajzi elhelyezkedés nem szab majd határt a téli sportok űzésének, a szakértők 43 százaléka szerint a szimulációk jelentős hatással lesznek az általános akadálymentességre, így virtuálisan a fogyatékkal élők is kipróbálhatják a téli sportokat.

A Mastercard 2016 óta büszke támogatója a Hahnenkamm versenyeknek, melyet az idei évben január 22-24. között rendeznek meg. Az esemény elsősorban digitálisan, TV közvetítéseken keresztül lesz megtekinthető.