A fogyasztókat védené a Revolut magyar fiókteleppé válása

Hírek2023. nov. 13.MTI

Különösen fontos lenne, hogy a Revolut Bank a továbbiakban itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelete alatt végezze tevékenységét a pénzügyi szektor lakossági ügyfelei ellen szaporodó csalási esetek, a növekvő hazai ügyfélköre miatt - közölte a jegybank hétfőn.

A Revolut Bank Magyarországon jelenleg

a litván jegybank felügyelete, és az ottani betétbiztosító garanciája mellett működik, nem fióktelepként vagy az MNB felügyelete alatt álló önálló itthoni leánybankként.

Csalásos, elszámolási vagy egyéb fogyasztói jogvita esetén a bank ügyfelei itthoni,

magyar nyelvű - telefonos, személyes - ügyfélszolgálat helyett csak nehézkesen, litván vagy angol nyelven írásban próbálhatják meg panaszukat bejelenteni a Revolut Banknak

- írták a közleményben.

Ismertették, hogy határon átnyúló intézmény esetén a hazai pénzügyi felügyeletet "fogadó országként" csak rendkívül korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg.

Ha a Revolut Bank fiókteleppé válna itthon, az erősítené a hazai fogyasztóvédelmi felügyeleti hatáskört.

Többek közt lehetőséget biztosítana a hazai fogyasztók számára az MNB előtti, magyar nyelvű, kérelemre induló igényérvényesítésre fogyasztóvédelmi eljárás keretében. A magyar felügyelet emellett folyamatos fogyasztóvédelmi felügyelést végezhetne a banknál és ennek során adatok benyújtására is kötelezhetné - hívták fel a figyelmet.

Sajtóhírek szerint az - itthon határon átnyúló intézményként elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó - litván Revolut Bank UAB Kelet-Közép-Európában mintegy 10 millió ügyféllel rendelkezik.

Ezen belül az 1 milliós magyarországi ügyfélkör a hitelintézet második legnagyobb régiós piacát jelenti, Budapest pedig 365 ezer ügyféllel a régiós városok rangsorában a 3. helyen van.További sajtóinformációk szerint a litván leányvállalat tulajdonosa, a londoni székhelyű Revolut Ltd. nem rendelkezik a 2022. évre vonatkozó auditált éves beszámolóval.

Az anyavállalat ugyan idén márciusban közzétette 2021. évi pénzügyi beszámolóját, ám könyvvizsgálója szerint annak bevételi oldalán lényegi tárgyi tévedések szerepelnek - olvasható a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank hangsúlyozta, üdvözli az innovatív pénzügyi megoldásokat, ám csakis a fogyasztóvédelmi szempontok maradéktalan figyelembevétele mellett.

Az innovációk erősítik a piaci versenyt a hazai pénzügyi szektorban, ösztönzik az intézményi fejlesztéseket, a költséghatékonyabb működést és a nagyobb ügyfélélményt biztosító hazai pénzügyi szolgáltatásokat. Mindez azonban semmilyen formában sem csökkentheti a magyar ügyfelek pénzügyi biztonságát.