A GVH lép a kiugró élelmiszerárak ügyében

Hírek2023. jan. 24.Növekedés.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly megkezdett konzultáció-sorozatának keretében az Agrárközgazdasági Intézet szakembereivel egyeztetett az élelmiszer-infláció gazdasági hátteréről.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly november végén kezdett konzultáció-sorozatba, hogy tájékozódhasson az inflációval leginkább érintett piacok folyamatairól, illetve felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára. Az egyeztetés-sorozat keretében a GVH szakemberei legutóbb az Agrárközgazdasági Intézet szakértőit fogadták, hogy információkat gyűjtsenek az élelmiszer-áremelkedés piaci hátteréről.

A nemzeti versenyhatóság kiemelten kezeli az élelmiszer-infláció ügyét, mivel a társadalom egészét érinti.

A Versenyhivatal ezért külön elemzői csoportot hozott létre az áremelkedés – a versenyjogot érintő - okainak feltárásához, illetve a piaci problémák vagy torzulások kezeléséhez a hatóság rendelkezésére álló jogi eszközökkel. A GVH egyúttal megkezdte az élelmiszer-inflációs környezet nemzetközi monitorozását, illetve az uniós országok versenyhatósági gyakorlatának feldolgozását.

Ismert, hogy a nemzeti versenyhatóság emellett már vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, valamint piaci jelzéseket értékel annak ellenőrzésére, hogy közrejátszhat-e versenyjogsértés, vagy versenytorzulás az élelmiszerárak kiugró emelkedésében. Ennek feltárása érdekében a tej- és tejtermékek piacán indította el az első gyorsított ágazati vizsgálatot a GVH, vizsgálva az értéklánc minden szereplőjét.

A Gazdasági Versenyhivatal – a megkezdett hatósági eljárások mellett - a konzultáció-sorozatának keretében tovább folytatja a hazai piaci viszonyok feltérképezését is, ismételten felhívva az áremelkedésekkel érintett piaci szereplők, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét az egyeztetés lehetőségére. Az érintettek az inflacioskonzultaciosorozat2022@gvh.hu email címen jelezhetik érdeklődésüket a Gazdasági Versenyhivatal felé.